Вести
15.02.2011

Отворена изложба слика „Српски владари и војсковође“ у Дому Војске Србије


Два велика празника, Дан државности и Дан Војске Србије, која се обележавају на данашњи дан била су повод изложбе „Српски владари и војсковође“ у делима ликовних уметника која је приређена у Великој галерији Дома Војске Србије. Изложбу је данас отворио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.

Отварању поставке су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, личности из јавног, културног и уметничког живота, као и бројни грађани.

Обраћајући се присутнима, генерал Милетић је истакао да је, у духу данашњих празника, изложба слика „Српски владари и војсковође“ културни догађај који најјасније и најпотпуније указује на суштину повезаности Србије и њене војске.

- Модерна српска држава настала је борбом у два устанка, а бранила се у бројним ратовима. Без државе не би било војске, а без војске држава не би опстала. Историјске околности принудиле су наше владаре да, поред управљања државом, овладају и вештином ратовања. Зато нас и не изненађује што су на изложеним портретима владари приказани у униформи, са оружјем, а неки и у рововима – нагласио је начелник Генералштаба.

Како се наша држава мењала, а друштво развијало, тако се реформисала и српска војска, подсетио је генерал Милетић. Наша војска настала из устаничких чета, додао је, и важила је за једну од најбољих народних војски која је врхунац достигла у време владавине кнеза Михаила, али већ је краљ Милан Обреновић увео стајаћу војску по узору на тадашње модерне европске армије.

- Да бисмо знали куда желимо да идемо, морамо да знамо ко смо и одакле потичемо. Оно што ми последњих неколико година чинимо у процесу реформе и модернизације Војске Србије није ништа друго него наставак развоја система одбране у савременим околностима, али путем који су обележили наши знаменити преци – поручио је генера Милетић додајући ћи да се Војска Србије реформише тако да може да ефикасно одговори безбедносним изазовима нашег времена, али се притом чврсто ослања на српску војничку традицију.

Према његовим речима, у Галерији Дома Војске Србије данас се сусрећу различити принципи, историјски значај и уметничка вредност, војничке врлине и грађанске вредности, традиција и модерност.

- Мом сензибилитету највише одговара тематска целина посвећена знаменитим српским војсковођама из Првог светског рата, је ту осећам сажимање сликарске истине, војничке епопеје и људске судбине – признао је начелник Генералштаба Милоје Милетић.

У прилици смо да данас прикажемо дела која иначе нису заступљена у сталној музејској поставци, а могу се видети само на изложбама које се повремено приређују, нагласила је ауторка изложбе виши кустос Љубица Дабић. Изложена дела у данашњој поставци, део су ликовне збирке Војног музеја, и на њима су представљене историјске личности од 1804. до 1941. године, истакала је ауторка, додајући да она настала на иницијативу некадашњег начелникка Војног музеја генерала Војислава Вуковића 1934. године. Ликовна остварења стизала су у Музеј куповином или поруџбином, додала је, а било је и поклона. Према њеним речима, данас је то значајна уметничка збирка, како по бројности, тако и по квалитету дела у оквиру ње.

Поставку чине 32 слике и 4 скулптуре које приказују три целине, портрете учесника Првог и Другог српског устанка, парадне портрете владара династија Обреновића и Карађорђевића, а трећу је посвећена портретима српских војвода насталих, углавном, током Првог светског рата.

Аутори дела су славни српски уметници Урош Предић, Стеван Тодоровић, Јован Бијелића и Урош Кнежевић, као и сликари Михаило Миловановић, Лукијан Бибић, Никола Милојевић и руски уметник Всеволод Гуљевич.. Организатори изложбе су Медија центар „Одбрана“ и Војни музеј.

Данашњи национални празник Сретење – Дан државности Србије, облежен је, такође, репрезентативним изложбама симбола државности које су приређене у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Ваљеву. Порука тих поставки је да се граанима, представљањем симбола државности, на свеобухватан начин укаже на вишевековну државотворну, уставноправну, културну и уметничку традицију Србије.

Јавности су први пут презентовани оригинале појединих српских устава, одликовања и медаље Кнежевине и Краљевине Србије, заставе и барјаке из времена Првог светског рата, као и српске владарске инсигније.

У Галерији Народног музеја у Нишу до 22. фебруара изложене су "Српске заставе из периода Првог светског рата" Војног музеја из Београда. Ту су копије 51 пуковске заставе, као и једна оригинална, под којима је Српска војска извојевала слободу у Балканском и Првом светском рату. На изложби је представљено и пет оригиналних застава добровољачких јединица из Америке и Канаде, више одликовања којима су биле награђене јединице за ратне заслуге, као и три дипломе о додели пуковских застава.

Изложба "Устави Кнежевине и Краљевине Србије" постављена је у Галерији Народног музеја у Крагујевцу до 22. фебруара. Посетиоци ће моћи да виде шест устава из тог периода, који се чувају у Архиву Србије - Сретењски устав из 1835. године, Турски устав, који је издат 1838, Намеснички устав из 1869, као и уставе Краљевине Србије из 1888, 1901. и 1903. године.

"Српске владарске инсигније" Историјског музеја Србије је изложба коју грађани могу да погледају у Народном музеју у Ваљеву, а која траје такође до 22. фебруара. Владарске инсигније - круна, плашт, скиптар, орб и копча за плашт, само су неки од предмета од изузетног значаја за државу и националну историју Србије, а које су израђене за краља Петра Првог.

 

Email