Вести
03.02.2012

Завршне припреме тима АМЕТ-18 за мисију УН у ДР Конго


Завршне припреме тима АМЕТ-18 за мисију УН у ДР КонгоУ Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије у току су завршне припреме санитетског тима за ваздушну и медицинску евакуацију (АМЕТ). Ова група лекара и медицинских техничара замениће наш тим који у мисији УН у Демократској Републици Конго (MONUSCO) борави од октобра прошле године.

АМЕТ-18, који у свом саставу има два лекара и четири медицинска техничара, образоваће два подтима са примарним задатком санитетске евакуације ваздушним путем повређених и оболелих у околне земље према одлуци УН. Поред тога, они ће бити ангажовани и на медицинском обезбеђењу и евентуалном збрињавању високих званичника и делагација у току њихове посете мисији УН у ДР Конго.

Чланови тима су се обучавали за управљање теренским моторним возилима у Центру за обуку логистике у Краљеву, док су остале припреме организоване у Центру за мировне операције.

Стручна припрема од 6 до 17. фебруара биће организована на Војномедицинској академији, како би наш тим био спреман да одговори свим изазовима у ДР Конгу.

Докторка Гордана Бејатовић се спрема да други пут крочи на афрички континент као део санитетске екипе из Србије.

Завршне припреме тима АМЕТ-18 за мисију УН у ДР Конго- За мене је то било непроцењиво професионално искуство, јер у нашој земљи не постоји могућност рада у тиму за медицинску евакуацију ваздушним путем, а сам боравак на том континенту доживљај који се памти цео живот – истиче докторка Бејатовић.

Они којима је ово прво учешће у мисијама очекују средину априла са нестрпљењем, а како сами кажу, спремни су да дају свој допринос. Не оспоравајући важност материјалне добити, капетан Иван Пантић истиче да сваки припадник Војске Србије треба да учествује у некој мисији, јер то непроцењиво искуство позитивно утиче на даљи ток војне каријере.

Мировна мисија Уједињених Нација у ДР Конго - MONUSCO успостављена је новембра 1999. године Резолуцијом Савета безбедности. Први санитетски тим за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ) Министарства одбране и Војске Србије стигао је у ДР Конго 7. марта 2003. и од тада се тимови смењују на  сваких 6 месеци.
Email