Вести
02.06.2012

Бојна гађања Речне флотиле


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Бојна гађања Речне флотилеПрипадници 1. и 2. речног одреда Речне флотиле јуче су на артиљеријском полигону „Тител“ успешно извршили јединачна испитно-копнена гађања и тактичку вежбу с бојним гађањем из бродског артиљеријског наоружања.

Са палуба речних миноловаца, десантно-јуришних, речних патролних и малих патролних чамаца, чији су прамци снажно засецали узбуркану водену површину Тисе, из двадесетмилиметарских прамчаних и крмених топова и тридесетмилиметарског бацача граната, искусне професионалне нишанџије увежбано су и непогрешиво испаљивали рафале ка метама на води удаљеним око 1.300 метара.

По речима потпуковника Ромеа Грбовића, команданта 1. речног одреда, врхунац периода интензивне обуке у Флотили представља изведена тактичка вежба с бојним гађањем, или здружено бојно гађање у коме пловећи у борбеном поретку истовремено дејствују 3 речна миноловца.

Бојна гађања Речне флотилеKроз заједнички маневар и остварену ватру цени се квалитет здружене пловидбе и обученост бродских посада у целини. О успешности и прецизности ватре најуврерљивије говори поглед на потпуно изрешетану и поцепану мету.

Гађањима, која је пратио командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић, руководио је потпуковник Венко Механџиски, начелник штаба Флотиле.

За потребе војне индустрије, у оквиру предвиђених програмских гађања, са речног патролног чамца извршено је и опитно гађање двадесетмилиметарским модификованим прамчаним топом М71/08, опремљеним савременим системом за управљање ватром, који уз термо и телевизијску камеру, ласерски даљиномер и балистички рачунар, омогућује готово стопостотно погађање циља и у најекстремнијим временским и условима смањене видљивости, посебно ноћу, што су резултати гађања у потпуности и потврдили.

Email