Вести
22.12.2011

Новогодишњи и божићни пријем министра одбране и начелника Генералштаба


Дом Гарде на Топчидеру био је претесан да прими све госте на вечерашњем пријему који традиционално, поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, приређују министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије. Куриозитет овогодишње свечаности је што су у улози домаћина, уз министра Шутановца били и досадашњи и новоименовани начелник Генералштаба, генерали Милетић и Диковић.

Свечаности су, међу многобројним гостима, присуствовали председник Владе Србије Мирко Цветковић, министри, представници законодавне, извршне и судске власти, дипломатски и војни представници акредитовани у нашој земљи, представници верских заједница, познате личности из културног и јавног живота и представници медија.

Пожелевши окупљенима срећне божићне и новогодишње празнике, генерал Милетић је подсетио да је данас предао дужност начелника Генералштаба Војске Србије генералу Диковићу.

- Поносан сам на радни век проведен у униформи Војске. Наравно, остајем срцем привржен војном позиву којим сам почео да се бавим пре четири деценије и спреман сам да своје искуство и способности ставим на располагање Србији кад год то буде потребно. Посебно сам поносан на Војску Србије, која је професионализована у време док сам био начелник Генералштаба. Тиме је обављен велики посао који је захтевао добар тимски рад Министарства одбране и Генералштаба – поручио је генерал Милетић додајући да се професионализацијом не завршавају реформски процеси и модернизација Војске Србије уз жељу да припадници наше војске, на челу са генералом Диковићем, и у наредној години остваре запажене резултате у овом важном послу за нашу државу.

У име припадника Војске Србије, генерал Диковић је такође поздравио окупљене, истичући да само заједничким активностима свих институција можемо остварити своје намере и постати део уједињене Европе.

- Наредна година за Војску биће година јачања оперативних и функционалних способности за реализацију мисија које су јој намењене. Биће то година наставка реформи, првенствено путем завршетка професионализације, активном међународном војном сарадњом и јачањем оперативних способности за веће учешће у мировним мисијама. Градићемо партнерске односе са земљама у окружењу и свету у складу са националним и државним интересима – истакао је генерал Диковић изражавајући очекивање да подршка људи који су се окупили вечерас неће изостати и наредне године.

Према речима министра Шутановца, вечерас је установљена и једна нова традиција.

-Реч је о традицији да приликом смене генерација пред вама стоје и бивши и садашњи начелник Генералштаба што је један од веома важних сегмената наше реформе - рекао је министар одбране на почетку обраћања гостима на свечаности.

Година која је за нама, истакао је министар Шутановац, била је година великог искушења за систем одбране и Војску Србије.

- То је година коју смо започели са потпуно професионалном војском и година коју смо завршили успешно са реформом која је опште призната као најбоља реформа у овом делу Европе. Годину 2012. започињемо са новим реформама – реформама пензионог и здравственог фонда, али имамо још много тога што морамо да урадимо да би наша војска достигла ниво оперативности који је неопходан, истакао је министар Шутановац захваливши свима који су пружали подршку раду Министарства и Војске у протеклом периоду – премијеру, представницима Владе Републике Србије, али пре свега генералу Милетићу и свим оним официрима и генералима који су отишли у пензију.

- Без њиховог рада, посвећености и пожртвованости, реформа не би ни успела. Реформа не зависи само од новца, не зависи само од вере и рада. Она зависи управо од енергије коју су припадници Војске Србије улагали у године за нама. И данас смо показали да желимо да наставимо са борбом против корупције, са борбом против злоупотреба у систему одбране и да покажемо да систем све време ради, чак и када слави - нагласио је Шутановац, истакавши да је генерал Диковић велики војсковођа, храбар и мудар лидер, човек који се на свим позицијама на којима је био доказао као частан официр који доноси одлуке и као официр који је у потпуности заслужио да стане на чело Војске Србије.

- У овој сали има још таквих официра и њима ћемо дати шансу у будућности. Убеђен сам да ће реформе бити настављене ко год водио војску, јер смо реформу ставили на добре шине, због чега верујем да ћемо наставити добром брзином. Посебно шаљем подршку нашим припадницима који ће наступајуће празнике славити далеко од својих домова, у мировним мисијама у којима учествују – закључио је министар Шутановац.

 

Email