Вести
17.06.2011

Заједничка обука српских и америчких падобранаца


Припадници 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије и 173. падобранске бригаде Европске команде ОС САД изводе ових дана заједничку обуку. Садржаји обучавања реализују се у две фазе и то тако што је од 6-12. јуна одржана обука у исхрани у природи на Малом Јастрепцу и Радан планини, док ће се обука у верању извести од 15-23. јуна у Јелашничкој клисури, на Борачком кршу код Груже и на планини Стол код Бора.

Ово је прва активност српских и америчких падобранаца на плану заједничког оспособљавања, планираних у оквиру сарадње Војске Србије и Европске команде САД, а у наредном периоду реализоваће се заједнички рад команди батаљона у процесу доношења одлуке у Немачкој и заједничка падобранска обука у Нишу и Немачкој.

Америчке старешине и војници прикључени су редовној обуци 63. падобранског батаљона и имали су прилику да виде и опробају се у садржајима обуке које нишки падобранци стално изводе, али за њих, ипак, представљају новину.

Обука у исхрани у природи обухватила је прикупљање намирница из природе (дивље флоре и фауне) и обучавање у припреми хране и њеном конзервисању за каснију употребу, начинима пречишћавања воде за пиће и првој помоћи у случају тровања од дивљих биљака и разних животиња.

Током обуке у верању, српски и амерички падобранци увежбавали су се за различите начине кретања и верања у планини лети, спуштање по ужету, организацију спасавања са неприступачних терена, изради сталних и привремених прелаза, прву помоћ у случају повреда приликом верања и извлачења болесних и повређених са неприступачних терена.

Гостима из САД наше поднебље јако је занимљиво, а посебно занимање показали су обуку у исхрани у природи, пошто они не раде овакву врсте обуке, јер се највећим делом ослањају на своју логистику и не предвиђају екстремне услове снабдевања. Комплетна обука је изведена на енглеском језику.

„Доста се постигло у заједничкој обуци – рекао је  начелник штаба Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић - Користимо искусне инструкторе, који су се оспособљавали у земљи и иностранству. Међуљудски односи су били одлични, што и не чуди. Падобранци су специфичан тип људи и увек, без обзира на националне и језичке разлике, пронађу заједнички језик и врло брзо се уклапају једни са другима“.

Ове речи потврђује и командир америчког тима поручник Мика Линдерман: „ Обука је била одлична и сигурно је да су амерички војници научили доста новог. Обука у исхрани у природи је за нас била прво искуство тог типа и стекли смо веома корисне вештине. Научили смо да разликујемо отровне и јестиве биљке. Неки од нас су први пут на верању, док су други обновили знања. Са српским војницима смо преживљавали заједно, скупљали храну и дружили се, тако да смо сада као браћа. Обука је једна од најбољих коју смо у нашим каријерама до сада доживели, а Србија је једна од најлепших земаља у којима смо до сада били, а били смо у доста њих“.

Погледајте фотогалерију!

 

 

Email