Вести
02.04.2012

Почео курс за обуку родних саветника у мировним операцијама


Курс за обуку родних саветника и саветница команданата националних контингената у мировним операцијама почео је данас у Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије.

Почео курс за обуку родних саветника и саветница у мировним операцијамаОтварању курса, чији је циљ обезбеђивање увођења родне перспективе у процес планирања и реализацију задатака и активности у мултинационалним операцијама и боље сагледавање родних потреба и проблема локалног становништва у земљама у којима се изводи операција, присуствовали су државна секретарка у Министарству одбране др Тања Мишчевић, начелник Управе за стратегијско планирање генерал-мајор Божидар Форца, регионални координатор Агенције „UN Women“ Едвин Бери, координаторка те агенције за Србију Зорица Скакун и начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић.

Државна секретарка Мишчевић изразила је наду да ће курс, први такав организован у региону Западног Балкана, следећих година окупљати све већи број учесника из наших и оружаних снага земаља из региона.

- Реализацијом овог курса директно се реализују чак три циља предвиђена НАП-ом (Национални акциони план за примену Резолуције 1325СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србије 2010-2015). Јача се изградња предвиђених институционалних тела и механизама родне равноправности за спровођење НАП-а у земљи, а пре свега у МО и ВС и МУП-у Србије. Обезбеђује се повећање учешћа жена из МО и ВС и МУП-а у решавању конфликата, постконфликтних ситуација и веће учешће у мултинационалним операцијама. На крају, ствара се и механизам који треба да обезбеди већу делотворну заштиту жена у националном контингенту, и жена и девојака међу локалним становништвом у мултинационалним операцијама, истакла је Мишчевићева.

Почео курс за обуку родних саветника и саветница у мировним операцијамаДржавна секретарка истакла је да ће полазници курса, организованог у сарадњи Здружене оперативне команде ГШ ВС и Агенције за родну равноправност и оснаживање жена “UN Women“, бити оспособљени за нову дужност у мултинационалним операцијама коју је у нашу праксу увео управо Национални акциони план за примену Резолуције 1325 СБ УН у Републици Србији.

-Имаћете увид у садржај тог документа, али и у увођење родне перспективе у све планове и практичне политике у сектору безбедности, што је део реформског процеса у нашој земљи. Та дужност на најбољи начин показује истинску решеност Републике Србије, а посебно Министарства одбране, да речи из Резолуције 1325 УН претвори у дела и да у своју праксу угради стандарде УН и ЕУ, рекла је државна секретарка, нагласивши да данас бити у тој причи, значи бити у корак с временом у ком живимо.

Начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић истакао је да је важност курса вишеструк јер се организује први пут у нашој земљи, и то баш у тренутку када су у мировној мисији у Републици Кипар ангажоване жене у улози професионалних војника. Као једну од најважнијих специфичности курса пуковник Радивојевић је истакао чињеницу да је то био и први пут да на специјалистичким курсевима у организацији Центра за мировне операције у улози слушалаца учествују и цивилна лица на служби у МО и Војсци Србије.

Почео курс за обуку родних саветника и саветница у мировним операцијама-Курс је јединствен и по томе што ће у улози предавача и инструктора учествовати велики број стручњака и експерата из организација цивилног друштва и сектора безбедности Републике Србије, рекао је начелник Центра за мировне операције, истакавши да се курс не реализује као ad hoc активност, већ је покренута процедура да се уврсти у Годишњи план школовања и усавршавања у МО и ВС.

Директор курса мајор Горан Топаловић, који ће до 6. априла руководити обуком, нагласио је да је циљ курса пре свега побољшавање оперативне ефикасности мисије, затим потпуно, а не половично поштовање људских права и поштовање светских критеријума учешћа у мировним мисијама, што све за коначни циљ има успостављање и поштовање родне равноправности.

Стручни профил кадра за који се оспособљавају слушаоци јесте професионално војно лице, војни и државни службеник, који ће у улози родних саветника и саветница радити у мултинационалним командама и штабовима и командама и штабовима националних контингената у мултинационалним операцијама, у складу са стандардима УН, ЕУ и НАТО.

Курс похађа 15 слушалаца из МО и ВС, 11 слушалаца из МУП-а Србије и 2 полазника са Факултета безбедности Универзитета у Београду. 

Email