Вести
24.05.2012

Виртуелна вежба „Морава 2012“


Прва фаза тростепене вежбе подржане рачунарским симулацијама „Морава 2012“ почела је јуче у Центру за обуку путем симулација (ЦОПС) Војске Србије у Београду.

Виртуелна вежба „Морава 2012“Вежбом, коју уз подршку ЦОПС изводи команда 41. пешадијског батаљона, руководи начелник штаба 4. бригаде Копнене војске пуковник Слађан Стаменковић.

Почетку вежбе присуствовали су начелник Одељења за обуку у Управи за обуку и доктрину Генералштаба пуковник Бошко Зорић  и начелник Центра за обуку путем симулација пуковник Зоран Лучић.

Припреме за вежбу команде 41. пешадијског батаљона отпочеле су још пре шест месеци. Сценарио вежбе израдио је ЦОПС и тим за планирање вежбе из Команде 4. бригаде, у складу са постављеним циљевима обучавања.

До сада je реализованa индивидуална обука чиме је обезбеђено да учесници вежбе дођу на активност обучени и припремљени. Прва фаза вежбе завршава се 27. маја, када почиње друга фаза, односно фаза извођења војних операција.

Ово је друга вежба у овој години подржана рачунарским симулацијама а изводи се на симулационом софтверу „JCATS“, једном од најбољих симулатора за конструктивне симулације у свету. Намењен је за обуку команди јединица свих нивоа, до дивизије а најефикаснији је у подршци команди батаљонског и бригадног нивоа. Војска Србије располаже овим софтвером од 2010. године.
  
На вежби, која траје десет дана, планирано је учешће представника Црвеног крста Србије и медијских тренера из Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, чиме ће се вежбајућој команди обезбедити савремени услови.

Email