Вести
30.06.2009

Отворен мост преко Ресаве код Деспотовца


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић данас су у селу Стрмостен код Деспотовца отворили мост преко реке Ресаве.

Отварајући мост министар Шутановац је рекао да је ово један од начина на који Министарство одбране и Војска Србије граде цивилно-војну сарадњу и враћају поверење и углед војске у народу. „Драго нам је да можемо да помогнемо цивилном становништву. Војска Србије не жели да буде дистанцирана од народа, напротив, желимо да сарађујемо и помогнемо грађанима широм Србије што више можемо“, рекао је министар Шутановац и истакао да је ово само један од мостова које је војска радила, као и више путева, пре свега у Копненој зони безбедности, наслоњене на административну линију према Косову и Метохији.

Шутановац је рекао да интересовање које постоји за служење војног рока у униформи и за упис у Војну гимназију, Војну академију и Војномедицинску академију показује да се углед и поверење у систем одбране враћа, „на шта смо јако поносни“.

Мост преко Ресаве поклон је Војске Србије, а општина Деспотовац платила је само милион динара за монтирање. „Ово је прави начин на који можемо да градимо партнерске односе са локалним самоуправама. Имамо још мостова које можемо да градимо широм Србије. Идеја нам је да на исти начин успоставимо сарадњу, у којој Министарство одбране учествује са много већим уделом“, рекао је министар одбране на данашњој свечаности у селу Стрмостен.

Председник општине Деспотовац Малиша Алимпијевић истакао је да је овим мостом решен један од већих инфраструктурних проблема Горње Ресаве. Он ће људима олакшати обављање свакодневних послова, а допринеће и привредном напретку општине Деспотовац. Он је посебно изразио задовољство одличном сарадњом са Министарством одбране и Војском Србије.

Мост преко Ресаве је двозидна, једноспратна конструкција са елементима моста „Бејли“, дуг 27,5 метара, широк 3,23 метра, а носивост је 40 тона. Подигли су га припадници 310. инжињеријског батаљона из Прокупља којим командује потпуковник Драган Станојевић. Током радова на постављању моста пребачено је 120 тона различитог материјала, тако да је кроз руке сваког војника прешло 6,3 тона материјала. Радови су изведени од 21. до 30. јуна.

Email