Вести | Државно партнерство са Охајом
22.08.2012

Завршен пројекат „Хуманитарна асистенција“ у Краљеву


Припадници Националне гарде Охаја напустили су данас Краљево после успешно завршеног пројекта „Хуманитарна асистенција“ реализованог с припадницима Друге бригаде Копнене војске.

Завршен пројекат „Хуманитарна асистенција“ у КраљевуПројекат је обухватао реновирање и обнову фискултурне сале Основне школе „Светозар Марковић“, оштећене у земљотресу крајем 2010. године, које је извело 32 гардиста из Охаја и 20 припадника Друге бригаде.

Током двадесетак дана активног рада и дружења, припадници две армије остварили су добра пријатељства. Поручник Националне гарде Охаја Роџер Нинберг захвалио је свима, пре свега припадницима Друге бригаде с којима су сарађивали претходних недеља, на дивном гостопримству и пријатном боравку у Краљеву.

- Сарадња са српском војском била је боља него што сам очекивао. Споразумевали смо се веома добро, имали смо три преводиоца, и сви су се трудили да нам обезбеде шта нам треба. Тешко и вредно смо радили и уживали по дивном времену, иако је било вруће, али имали смо срећу да није падала киша. Сваки дан смо радове завршавали на време а увече смо шетали градом, рекао је поручник Нинберг и додао да би се сигурно вратио у Краљево ако буде било потребе.

Пројекат реновирања фискултурне сале вредан је триста хиљада долара, колико је донирала Европска команда оружаних снага САД а инвеститор радова била је Амбасада Сједињених Америчких Држава.

Свечано отварање сале планирано је за 3. септембар.

Email