Вести | Цивилно-војна сарадња
28.03.2015

Озелењавање београдског сидришта Ушће


На београдском сидришту „Ушће“ данас је одржана акција озелењавања са пошумљавањем, у организацији удружења Покрет горана Србије, Шумарског факултета из Београда и Другог речног одреда Речне флотиле.

Поводом педесет и пет година од оснивања Удружења горана, а у част јубилеја стоте годишњице од формирања Речне флотиле, засађено је преко сто стабала разноврсног дрвећа. Већина садница је висине преко пет метара јединствених врста карактеристичних за поднебље Републике Србије, негованих у расадницима преко десет година.

- Обогатили смо овај прелепи простор са 55 јасенова, 30 лески, 30 јабланова и 120 ружа, кажу из Покрета горана Србије, дадајући томе како се акције оваквог обима спроводе на сваких десет година. Велику подршку акцији пружило је Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Град Београд.

- Сидриште Ушће се налази непосредно уз Парк пријатељства, те је акција у ствари била својеврстан зов природе који смо послушали и спојили тако лепоту круга наше касарна на води са лепотама новобеоградског парка, објашњава капетан фрегате Смиљан Ружић, командант сидришта и Другог речног одреда.

Заједничкој акцији пошумљавања и озелењавања површина касарнског круга придружило се око стотинак основаца београдских основних школа са учитељима, двадесетак чланова Покрета горана Чукарице, радника Србија Шуме и Железнице Србије и одређен број припадника војске из јединица Генералштаба, Команде за обуку и Речне флотиле. Учесници акције су након обављеног посла наставили традиционално дружење на броду посебне намене „Козара“ уживајући у природним чарима реке, сидришта и његове околине.

Након данашње акције морнари са Ушћа сигурно ће са много више одушевљења и задовољства долазити на посао, јер је употпуњавањем пејзажне архитектуре истакнут и значај војног објекта, јединствени су сви у оцени ове успешно реализоване акције.

Email