Вести
14.05.2009

Трилатерална вежба «Тиса 2009»


 
У Тителу, на обали реке Тисе, данас је одржана трилатерана вежба на тему – помоћ цивилном становништву у катастрофама изазваним поплавама. У штабном делу делу вежбе учествовали су припадници оружаних снага Србије, Мађарске и Румуније, док су други, практични део вежбе извели припадни ци Речне флотиле уз садејство, војне полиције и 246. батаљона АБХО.

Вежби су присуствовали начелници генералштабова војски Србије и Мађарске – генерал-потпуковник Милоје Милетић и генерал Ласло Томбол, као и командант Копнене војске Оружаних снага Румуније генерал-мајор Дан Гику-Раду, најодговорније личности Војске Србије, припадници војнодипломатског кора и представници локалне самоуправе.

Генерал Милетић је нагласио да је у вежби учествовало преко 300 лица из три војске као и представници Аутономне покрајине Војводине, општине Тител и Црвеног крста. Генерал је истакао да стратегијска документа која се налазе пред усвајањем недвосмислено потврђују опредељење недељиве безбедности као и потребу да се на све врсте претњи, укључујући и природне, одговори колективно. Генерал Милетић је рекао да је вежба била прилика да се са колегама из Мађарске и Румуније провери спремност за стратешке задатке наше војске. Вежба “Тиса 2009” представља део заједничког и координираног одговора оружаних снага три суседне државе на опасности које носе поплаве.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Мађарске генерал Ласло Томбол рекао је да постоји дугогодишња сарадња са војскама Србије и Румуније у области инжињеријских јединица. Томбол је рекао да су катастрофалне поплаве 2006. године потврдиле потребу да се делује брзо и заједнички. Он је похвалио обученост српских војника и старешина који су данас приказали део својих оперативних способности.

Генерал-мајор Гику-Раду истакао је да се све три земље сусрећу са истим изазовима и да је неопходно да оружане снаге изграде кредибилитет у деловању у таквим приликама. Он је захвалио домаћину на прилици да присуствује, како је рекао, изванредној вежби.

У „Тиси 2009“ увежбавани су конкретизација заједничког деловања мађарске, румунске и српске војске, унапређење рада Штаба батаљона мешовитог састава, као и рад командира потчињених јединица на планирању, организовању и вођењу операције одбране од поплава.

Други део трилатералне војне вежбе, на којој су ангажоване снаге Речне флотиле, одељење АБХО из састава 246. батаљона АБХО и одељење Војне полиције, и којом је руководио капетан фрегате Венко Механџиски, данас је изведен у Тителу, близу ушћа реке Бегеј у Тису. Припадници Речне флотиле Војске Србије приказали су део својих могућности у пружању помоћи цивилном становништву у катастрофама изазваним поплавама.

Након вежбе за посматраче је организован тактичко-технички збор на коме је, уз средства Војске Србије ангажованим током извођења вежбе, приказана и опрема „Мобилног села“ којом располаже Управа за ванредне ситуације Министарства одбране Републике Србије.

 

  

Email