Вести
27.08.2009

Донација Краљевине Данске Ваздухопловству и ПВО Војске Србије


Амбасадорка Краљевине Данске Мет Кјуел Нилсен уручила је данас министру одбране Драгану Шутановцу на аеродрому Батајница кључеве четири камиона цистерне намењене за опслуживање авиона горивом. Ради се о возилима које Краљевина Данска донира Ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Војске Србије.

Министар одбране Драган Шутановац захвалио се том приликом амбасадорки Нилсен нагласивши да је у питању само једна од донације коју је Краљевина Данска до сада дала нашем систему одбране. Према његовим речима, протеклих година се око милион евра разних донација од стране Данске слило у Министарство одбране и Војску Србије.

Шутановац је нагласио да је сарадња са Данском најбоља управо у области одбране и најавио да ће на предстојећем аеромитингу на Батајници учествоватии три ваздухоплова данског ваздухопловства.

Амбасаорка Мет Кјуел Нилсен истакла је да је идеја o донацији проистекла из веома добре сарадње два министарства. Амбасадорка је нагласила да је Србија најзначајнији војни чинилац на простору Западног Балкана. Она је рекла да су се припадници ВС обучавали у Данској за руковање камионима-цистернама те да је обука настављена доласком данских колега у Србију. Амбасадорка Кјуел Нилсен уручила је дипломе припадницима В и ПВО који су завршили обуку за руковање цистернама у Данској.

Одговарајући на питања новинара о предстојећем аеромитингу министар Шутановац рекао је да је организаторима препоручио да се строго поштују све мере безбедности и да наши ваздухоплови не изводе фигуре које нису довољно увежбаване. Шутановац је рекао да налази комисије која је испитивала пад авиона МИГ 29 утврдила да је летелица била у потпуности технички исправна.
Email