Вести
01.09.2011

Обележен Дан кадровске службе


Припадници Министарства одбране и Војске Србије који се баве персоналним пословима и управљањем људским ресурсима данас су обележили свој празник – Дан кадровске службе. Тим поводом, у Генералштабу Војске Србије приређена је свечаност којој су присуствовали генерал-потпуковник Петар Радојчић, директор Инспектората Министарства одбране, бригадни генерал Слађан Ђорђевић, начелник Управе за кадрове, бригадни генерал др Младен Вуруна, начелник Војне академије, бригадни генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Здружене оперативне команде, генерал-мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове, генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику, бригадни генерал Јовица Драганић, начелник Управе за обуку и доктрину, пуковник Драгослав Лацковић, начелник Управе за обавезе одбране, пуковник др Милош Милетић, начелник Одељења за финансије, пуковник Звонимир Пешић, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу, Његово Преосвештенство епископ јегарски Господин Порфирије и други гости.

Свечаност је организовала Управа за људске ресурсе Генералштаба. Начелник ове управе, бригадни генерал Добривоје Вељковић, обраћајући се присутнима подсетио је на значај кадровске функције у Министарству одбране и Војсци Србије. „Без стручне кадровске службе, незамисливо је функционисање војних система,“ истакао је генерал Вељковић. Он се потом осврнуо на најзначајније активности кадровске службе: „Завршена је професионализација Војске Србије, што је био задатак од националног интереса; обустављено је служење војног рока на досадашњи, традиционалан начин; усвојена је Доктрина управљања људским ресурсима која на савремен начин дефинише ову област; Кодексом части припадника Војске Србије дефинисана су општа морална начела војне професије, њене основне вредности и норме понашања припадника Војске; настављен је рад на успостављању верске службе у Војсци Србије, доношењем Уредбе о вршењу верске службе у ВС и потписивањем споразума са Српском православном црквом; започет је рад на увођењу јединственог модела психолошке селекције кадра у Министарству одбране и Војсци Србије; решавана су статусна питања припадника Војске; после много година додељене су војне спомен медаље и настављен је рад на унапређењу визуелног идентитета Војске Србије.“

„У средишту свега био је и остао човек,“ нагласио је генерал Вељковић.

Припадници кадровске службе већ трећи пут обележавају 1. сепрембар као дан своје службе. Овај датум изабран је због тога што 1. септембра почиње такозвана „персонална година“. Наиме, најважнији послови које током године обављају персонални или кадровски органи спроводе се и сумирају до овог датума.

 

Email