Вести
30.06.2011

Српски мировњаци отпутовали у Либан


Потпуковник Игор Шћепановић, мајори Стеван Рашета, Ивица Трајковић и Срђан Булатовић и капетан Славко Ђукић одлетели су данас за Либан где ће учествовати у мировној мисији Уједињених нација. Они ће у овој западноазијској држави, у функцији штабних официра, провести пола године, а у Србију се враћају 30. децембра.

- Ово ће бити моје треће учешће у мировним мисијама Уједињених нација – претходно сам боравио у источном Тимору и у Либерији. Трудио сам се да пренесем своја искуства колегама које са мном данас полазе за Либан и са професионалне стране мање-више знамо шта нас све очекује. Бићемо смештени у бази „Мигуел де Сервантес“, где ћемо наићи на доста строг режим боравка, али и одличне услове, како за смештај и рад, тако и за слободне активности – каже потпуковник Шћепановић, који ће бити вођа тима.

Нови састав српских мировњака дочекаће у Либану њихови претходници, који ће их у периоду од 10 дана детаљније упознати са задацима и који ће им помоћи око прилагођавања на тамошње услове. Они ће се у Србију вратити 10. јула.

- Град у коме ћемо се ми налазити – Маржајун, насељен је претежно хришћанима православцима. Међутим становнишво Либана је поприлично верски разнолико – има друза (један облик ислама), муслимана, шиита, сунета, као и доста мањинских група. Сви они живе у релативној слози, тако да са те стране не очекујемо никакве проблеме – додаје потпуковник Шћепановић и истиче да ће он и његове колеге бити у оквиру шпанског контигента.

Српски мировњаци су у Центру за мировне операције потписали уговоре, а пре поласка поздравио их је заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица.

- Два официра биће задужена за логистику, један на нивоу батаљона, а други на нивоу бригаде. Два официра ће бити на оперативним дужностима на нивоу бригаде, а ја ћу бити задужен за цивилно-војну сарадњу. Бавићу се израдом пројеката из ове области и бићу у тесној вези са локалним становништвом – прича потпуковник Шћепановић.

Мировна мисија Уједињених нација у Републици Либан установљена је 1978. године. Припадници Војске Србије у овој мисији учествују од децембра прошле године, а ово је друга ротација.

Email