Вести
21.03.2011

Нови камиони ФАП-а за Војску Србије


У Фабрици аутомобила у Прибоју данас су за потребе Војске Србије преузета 32 камиона ФАП-1118, чиме је почела замена ТАМ-овог програма који чини око 50 одсто укупног броја возила у Војсци. Примопредаји су присуствовали потпредседница Владе Верица Калановић, министар одбране Драган Шутановац, министар економије и регионалног развоја и НИП-а Небојша Ћирић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.

Министар Шутановац изразио је задовољство што после више од 25 година у Војску долазе нови камиони. Он је нагласио да је „ФАП“ испунио све уговоне обавезе и да је то само почетак сарадње која ће, захваљујући Министарствима економије и одбране пружити перспективу тој фабрици. Шутановац је изразио уверење да камион који је сада набавила Војска Србије има карактеристике које га могу учинити конкурентним и на другим тржиштима, те да ће Министарство учинити све да га промовише и ван граница земље. Министар је рекао да су камиони резултат сарадње „ФАП-а“ и Војнотехничког института.

Шутановац је истакао да је „нулта серија“ камиона први део од укупно 70 возила које ће Војска купити од прибојске фабрике током 2011. године. Он је додао да ће Министарство, уколико буде обезбедило више средстава из сопствених прихода, наручити још камиона, јер јединице, како је рекао, имају веће потребе. Носећа шасија тих камиона је иста док ће елементи надградње бити прилагођавани потребама јединица ВС.

Вредност ове испоруке, како је рекао Шутановац, износи око четири милиона евра, а за наставак ће министарства одбране и економије, регионалног развоја и НИП-а заједнички обезбедити још око три милиона.

Министар је рекао да су камиони из Прибоја проверени и да је њихов квалитет веома добар. Чињеница да Војска Србије користи одређени тип камиона указује да је реч о квалитетним возилима, што их на известан начин лиценцира. На камионима је примењен нови концепт маскирног бојења који омогућава маскирност у видљивом и инфрацрвеном спектру.

У возном парку Војске Србије налази се око 1.800 возила марке ФАП, што представља око 13 одсто укупног броја возила којима Војска располаже. И њихова просечна старост прелази 20 година тако да нова сарадња и данашње преузимање теренских возила ФАП 1118 БС/АВ 4t, 4х4 значе наставак процеса подмлађивања возног парка Војске, а ФАП-у доносе већу упосленост капацитета и нове развојне пројекте.

Нови камиони ФАП-а су савремена возила прилагођена потребама војске, као што је погон на сва четири точка, редуктор, повишена проходност, а у надградњи омогућава се уградња модерног наоружања и уређаја везе, платформе за деконтаминацију, цистерни за гориво и воду, задовољење потреба за превозом људства и друге намене. Предвиђена је и могућност додавања приколице.

У сарадњи са Војнотехничким институтом (ВТИ) и Техничким опитним центром (ТОЦ) прототипска серија од пет камиона задовољила је све услове током комплетног процеса испитивања, на полигонима и разним теренима.

Поред ових камиона типа 1118 4х4 који улазе у серијску производњу, за потребе Војске прибојски ФАП развија прототипове камиона са три и четири осовине који би такође ушли у серијску производњу, јер ће започети процес замене ТАМ-овог програма ФАП-овим камионима бити дугорочан и обезбедиће солидну упосленост капацитета прибојског произвођача возила.

 

Email