Вести
29.11.2012

Посета заменика начелника Генералштаба Словеначке војске


Дводневна посета Србији заменика начелника Генералштаба оружаних снага Словеније бригадног генерала Андреја Остермана започела је данас пријемом у Генералштабу Војске Србије.

Посета заменика начелника Генералштаба Словеначке војскеПосле кратких званичних разговора о билатералној војној сарадњи, упућујући речи добродошлице високом госту и члановима словеначке делегације, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица истакао је да је констатовано да су односи две војске на високом нивоу а да је сарадња у последње време интензивирана.

– Разговарали смо о модалитетима за проширење сарадње која се заснива на обуци, школовању кадра, подршци и размени искустава, као и о имплементацији подофицирског кора и учешћу у мултинационалним операцијама и војномедицинској и другој сарадњи, истакао је генерал Бјелица и рекао да је тежиште сарадње ипак у области обуке и вежби, укључујући и практичне вежбе и обуку путем симулација.

Изражавајући задовољство због посете Србији, генерал Андреја Остерман високо је оценио однос две војске и истакао да се сви планирани детаљи сарадње током ове године успешно извршавају.

Посета заменика начелника Генералштаба Словеначке војске– У даљим разговорима усагласићемо активности које нам предстоје, а које ће почивати на размени искустава две војске, јер свака оружана сила има потребу да усваја туђа решења која доприносе унапређењу свих сегмената система, истакао је заменик начелника Генералштаба оружаних снага Републике Словеније.

Генерала Остермана примио је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Након пријема, генерал Остерман посетио је Здружену оперативну команду Генералштаба и Војни музеј на Келемегдану, док је за сутра планиран пријем код помоћника министра за политику одбране Мирослава  Јовановића и обилазак Војне академије.

Априла  2009. године представници влада Србије и Словеније потписали су Споразум о сарадњи у области одбране, чиме је сарадња две војске битно унапређена, што је резултирало и учешћем оружаних снага Словеније (са два авиона PC 8 Pilatus) на аеромитингу поводом стогодишњице српског војног ваздухопловства.

Email