Вести
17.10.2008

ВЕЖБА ЈЕДИНИЦА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ "ЧЕЛИК 2008"


На Интервидовском полигону Пасуљанске ливаде данас су припадници Треће бригаде Копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде извели тактичку вежбу са бојним гађањем «ЧЕЛИК-2008». Вежби су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, са сарадницима, као и делегација италијанске војске на челу са начелником Генералштаба Копнене војске Италије генерал-потпуковник Фабрициом Кастањетијем. У оквиру вежбе приказани су рад тактичког оперативног центра бригаде КоВ на планирању и употреби ојачаног тенковског батаљона у противнападу на тежишту одбране бригаде КоВ, бојно гађање тенковске чете у нападу и бојно гађање артиљеријског дивизиона у подршци оклопним јединицама у нападу.

Министар одбране Драган Шутановац је изјавио да су вежбом „ЧЕЛИК-2008”, последњом у овој години, испуњени сви планови као и да су све бригаде имале могућност да вежбају, што раније није био случај. Он је додао да следеће године очекује улагање и у материјална средства, која се увелико набављају.

«Министарство одбране ће инсистирати да буџет, који му се даје за следећу годину буде такав да, без обзира на ребаланс, омогући обављање свих планираних активности. Ово је област у којој може да се штеди тако што се унутар нашег раздела буџет добро направи, али не тако што нећемо вежбати», рекао је министар Шутановац.

Како је нагласио, приоритет набавки, који изискује време, јесу оклопни точкаши, а поред опреме која иде редовним путем неопходна је и она за Специјалну бригаду као и за телекомункације.

Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Здравко Понош је рекао да је вежба показала да војска извлачи максимум и поред смањених средстава. «Ово је година вежбовних активности. Данас је на вежби учестовало 500 људи али је на дан када су недавно припадници Друге бригаде изводили вежбу на полигонима укупно 5.000 припадника ВС изводило вежбовне активности, када су приказали високу стручност и знање. То доказује да и у оквиру скромног буџета можемо да изведемо све планиране годишње активности», истакао је генерал Понош.

Посебно занимање посматрача вежбе «ЧЕЛИК-2008» привукли су покрети тенковског механизованог и стрељачког вода, извиђачке патроле, маршевског и борбеног осигурања који су ефикасним дејством из тенка М84, борбеног возила пешадије М80А, «Норе», «Гвоздике», противавионског топа 40мм и различитих врста пешадијског наоружања дејствовали по замишљеном противнику. У посебном сегменту вежбе мешовити логистички вод је приказао радње и поступке на стварању услова за живот и рад јединица на логорској просторији.

Email