Државно партнерство са Охајом
10.09.2010

ПОСЕТА ШЕФА БИРОА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ САД И КОМАНДАНТА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ ОХАЈО


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић састао се данас са шефом Бироа Националне гарде САД генералом Крејгом Мекинлијем и командантом Националне гарде Охајо генерал-мајором Грегори Вејтом који се, на челу вишечлане делегације Националне гарде, налазе у седмодневној радној посети Србији.

Поздрављајући госте из САД, начелник ГШ ВС генерал Милетић је нагласио да је сарадња с Националном гардом из Охаја започета 2006. године у оквиру програма државног партнерства између Србије и Охаја.

- У протеклом периоду интензивирали смо сарадњу, пре свега у области школовања и усавршавања официра и подофицира, размене и обуке јединица, заједничких вежби, цивилно војне сарадње, војне медицине, односа с медијима и у низу других области, посебно у војно-економској сфери. Као посебно значајну активност истакао бих сарадњу у оквиру цивилно-војних односа, односно пројекат „Хуманитарна асистенција“ у општинама Лапово, Сокобања и Прокупље. - истакао је генерал Милетић.

Током наредних неколико дана мешовити стручни тимови представника Војске Србије и Националне гарде Охајо радиће на унапређењу планирања, имплементације подофицирског кора, сарадње у области војног ваздухопловства и војне медицине.

- Посебан печат нашим односима даје посета шефа Бироа Националне гарде САД генерала Мекинлија и ми заиста очекујемо да у наредном периоду наша сарадња буде још плодотворнија - нагласио је начелник ГШ ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић.

Одговарајући на речи добродошлице, шеф Бироа Националне гарде САД генерал Крејг Мекинли је истакао да је сарадња између Војске Србије и Националне гарде све боља и све јача, о чему сведоче и веома честе размене делегација и заједнички рад на многим пројектима, док је командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Грегори Вејт назвао Србију својом другом кућом у којој се веома пријатно осећа.

Истичући да Национална гарда САД има око 450 хиљада припадника, а сличне односе развија са више од 60 земаља у свету, генерал Вејт је рекао да сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја, иначе сваке године све квалитетнија и боља, обухвата области које су од обостраног интереса.

- Од 2006. године реализовали смо 75 разних заједничких активности, а приликом мог сусрета с генералом Милетићем разговарали смо о даљем унапређењу сарадње. Бројне размене делегација и реализација обострано значајних програма и активности у овој години сведоче о успешном остваривању наших планова -  оценио је генерал Вејт.

 

Email