Генерал Диковић разговарао с полазницима Високих студија безбедности и одбране

Четвртак, 30.3.2017 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, примио је данас, у касарни „Бањица 2“ у Београду, полазнике 6. класе Високих студија безбедности и одбране.

Уз добродошлицу полазницима Високих студија безбедности и одбране, начелник Генералштаба је изразио посебно задовољство што овај највиши ниво усавршавања у систему одбране похађају и високи функционери других министарстава и агенција Владе Републике Србије, Народне скупштине и других држава региона.

Генерал Диковић је полазницима највишег нивоа усавршавања у систему одбране говорио о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, о савременим изазовима, ризицима и претњама по безбедност с посебним освртом на ситуацију на Балкану и Блиском истоку, као и о правцима развоја и опремања Војске Србије као главног субјекта система одбране Републике Србије.

Анализирајући изазове, ризике и претње безбедности у свету и региону, начелник Генералштаба је нагласио да су верски екстремизам, глобални тероризам, слабљење државних институција, јачање нуклеарних капацитета „земаља Трећег света“, економска криза и угрожавање безбедности у информационом простору претње препознате на глобалном нивоу.

Генерал Диковић је говорио и о ангажовању војске и полиције у мигрантској кризи, ангажовању Војске Србије у мисијама очувања мира у свету и о значајним пројектима опремања Војске Србије.

Поред полазника Високих студија безбедности и одбране предавању je присуствоваo начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић.  

Повезане вести