Uručene spomen-medalje pripadnicima 126. brigade VOJIN

Četvrtak, 18.4.2019 | Kultura i tradicija
Povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) uručene su spomen-medalje pripadnicima ratnog sastava 126. brigade VOJIN, koji su se, izvršavajući svoje odgovorne zadatke u zaštiti vazdušnog prostora nad Srbijom i Crnom Gorom, 78 dana hrabro borili, odupirući se svakodnevnim i neprekidnim bombardovanjima.
 
Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković sa članovima kolegijuma, koji su, zajedno s komandantom jedinice pukovnikom Aleksandrom Dučićem, vojne spomen-medalje uručili oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima, kao i penzionisanim pripadnicima jedinice.

– Obeležavamo 20 godina od herojskog otpora agresiji 19 zemalja NATO alijanse na našu zemlju, agresiji koja je, bez saglasnosti OUN izvršena na suverenu državu slobodarske tradicije, osnivača i člana OUN, što predstavlja presedan u međunarodnim odnosima. Uprkos višestrukoj nadmoći vazduhoplovnih snaga, jedinice vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja postigle su značajne rezultate, uz maksimalno očuvanje ljudskih i materijalnih resursa. Umešnim komandovanjem, pravovremenim operativnim razvojem, primenom mera maskiranja obezbeđeno je neprekidno osmatranje i izveštavanje o operativnoj situaciji u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore – istakao je general Žarković.
 
On je naglasio da je na jedinice i objekte vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja izvršeno 98 vatrenih dejstava. I pored svakodnevnih udara zaposednuto je 165 radarskih položaja i pređeno oko 300.000 kilometara.
 
– To je mogla samo odlično osposobljena jedinica, s hrabrim, uvežbanim i domišljatim pripadnicima. Zbog izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i iskazane odlučnosti svih pripadnika jedinice, 126. brigada VOJIN odlikovana je Ordenom narodnog heroja – rekao je general Žarković.

Komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić, posebno pozdravljajući roditelje poginulih poručnika Siniše Radića i Željka Savičića, kao i ranjenog kapetana Željka Mićića, istakao je da je jedinica od svog formiranja veoma značajna za sistem odbrane, s jedinstvenim i konkretnim zadatkom zaštite vazdušnog prostora.

– Na tom zadatku brigada je uspešno izvršavala brojne i teške zadatke, uključujući i onaj najteži, odbranu otadzbine od NATO agresije 1999. godine.

Uspešno smo, požrtvovnošću, odlučnošću i hrabrošću, posvećenošću i odanošću svetom cilju, odbrani otadzbine i svog naroda, položili i taj ispit – rekao je pukovnik Dučić, naglašavajući da, dok pominjemo naše heroje, pripadnici jedinice u kabinama radara i za konzolama operativnih centara, izvršavaju svoje zadatke, svesni činjenice da sloboda nema cenu i da se može odbraniti samo znanjem, hrabrošću i vrhunskom osposobljenošću.

Povezane vesti