Proslava Dana roda ARJ za PVD

Ponedeljak, 30.9.2019 | Kultura i tradicija
Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva — 30. septembar svečano je obeležen danas u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, porodice poginulih pripadnika, penzionisani pripadnici roda, prethodni komandanti i brojni gosti.

U okviru svečanosti, porodicama poginulih pripadnika, ranjenim i bivšim pripadnicima roda uručene su vojne spomenice povodom 20 godina od NATO agresije, a najboljim pojedincima dodeljene su stimulativne mere.

Nakon svečanog stroja i defilea jedinica položeni su venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.
 
Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva obeležava se u znak sećanja na 30. septembar 1915. godine, kada je redov artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“, Radoje Raka Ljutovac, braneći Kragujevac od napada iz vazduha, sa položaja na Metinom brdu modifikovanim poljskim topom oborio neprijateljski aeroplan.

Povezane vesti