Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Utorak, 23.4.2019 | Kultura i tradicija

Povodom Dana Vojske Srbije, izaslanik predsednika Republike Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Povodom Dana Vojske Srbije, izaslanik predsednika Republike Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Uručenju odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Ukazima predsednika Republike, povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, odlikovano je 93 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, srebrnom medaljom za zasluge 37 pripadnika i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 56 pripadnika.

Takođe, ukazima predsednika Republike povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije odlikovano je 80 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, srebrnom medaljom za zasluge 27 pripadnika i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 53 pripadnika.

Čestitajući nagrađenima u ime predsednika Republike i Vrhovnog komandanta Vojske Srbije, izaslanik predsednika Selaković podsetio je na istorijski značaj dana koji se obeležava kao Dan Vojske Srbije, koji je ustanovljen u znak sećanja na izuzetno važan datum koji je bio prekretnica na putu Srbije do konačne slobode.

– Uprkos stalnim sukobima sa nemerljivo jačim neprijateljima, unutrašnjim nestabilnostima i krizama, za dva veka postojanja obnovljene moderne srpske države, uspeli smo da stvorimo više nego impresivne rezultate. Od ustaničke Srbije u kojoj, gotovo da nije bilo pismenih ljudi, došli smo do moderne zemlje koja ima desetine univerziteta, od neorganizovane ustaničke vojske, danas imamo visoko profesionalnu i opremljenu modernu vojsku. Među prvima u Evropi doneli smo svoj Ustav i Građanski zakonik, kao temelje i garancije pravnog poretka prava i sloboda – naglasio je Selaković dodajući da su naši uspesi i veći jer smo uspeli da se oporavimo više puta nakon razaranja naše zemlje.

Prema njegovim rečima, svih tih rezultata ne bi bilo da se grupa naših predaka, srpskih seljaka željnih slobode i odlučnih da se za nju izbore nisu odvažili da u tu borbu krenu.

– Danas se sećamo tih velikih podviga, znajući da je upravo to pamćenje zalog za našu budućnost i budućnost naše dece. Svojim nesebičnim zalaganjem i požrtvovanjem, srpska vojska je u prethodnim vekovima nebrojeno puta odbranila stečenu slobodu i samim tim omogućila razvoj naše države i našeg naroda u miru. Time je trajno stekla epitet jedne od najuglednijih institucija srpske države i srpstva uopšte. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su u protekloj godini, u periodu velikih izazova pružili punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u Republici Srbiji i čitavom regionu. Bez ikakve sumnje, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće kao i do sada sa profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zadataka – naglasio je Selaković dodajući da u tome neće izostati ni pomoć naše države, kao što nije izostala ni u prethodnom periodu. Mnogi mladi ljudi koji žele da obuku uniformu, dodao je on, znak su poverenja  ne samo u našu vojsku, ali i u državu.

Izaslanik predsednika Selaković istakao je naša Vojska umnogome doprinosi ne samo bezbednosnom, nego i naučnom, tehnološkom, kao i svakom drugom napretku Republike Srbije i čitavog našeg društva.

– Zarad napretka Srbije, zarad bolje i izvesnije budućnosti, pozivam vas u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, na ono na šta i on poziva svakom prilikom – na jedinstvo, na sabornost, u težnji za boljim privrednim napretkom i daljem očuvanju integriteta naše Srbije – poručio je izaslanik predsednika Selaković.

Među pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su, povodom Dana Vojske Srbije nagrađeni je i potpukovnik Zoran Milinković iz Uprave vojne policije Generalštaba.

– Drago mi je dan sam danas ovde među odlikovanim kolegama iz sistema. Ova nagrada za revnosnu službu mi veoma mi znači kao priznanje za rad u Vojsci Srbije tokom svih ovih godina i nadam se da ćemo našim radom i ubuduće opravdati dobijena odlikovanja – istakao je potpukovnik Milinković.

Zastavnik Dragan Timotijević iz Drugog centra za obuku u Valjevu odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge u oblasti bezbednosti.

- Mnogo mi je drago što sam danas ovde među ostalim nagrađenim pripdnicima. Trudiću se u narednom periodu da opravdam poverenje koje mi je ukazano ovim odlikovanjem i da budem primer kolegama iz svoje jedinice – istakao je zastavnik Timotijević.

Srebrna medalja za revnosnu službu danas je uručena i vojnom službeniku Brankici Potkonjak-Lukić iz Uprave za strategijsko planiranje.

- Dobiti priznanje od predsednika Republike, vrhovnog komandanta Vojske Srbije, izuzetna je čast i rekla bih privilegija – naglasila je ona dodajući da je to, pre svega, priznanje za dugogodišnji više od tri decenije profesionalnog i odgovornog rada u sistemu odbrane, ali i dodatna stimulacija za zadatke koji predstoje u narednom periodu.

Povezane vesti