Prijem povodom Dana vojnih veterana

Petak, 4.12.2020 | Kultura i tradicija
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su danas, povodom Dana vojnih veterana, prijem za delegaciju predstavnika vojnih veterana u Maloj ratnoj sali Starog generalštba.

Delegaciju su činili predsednik Kluba generala i admirala Srbije general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, predsednik SUBNOR-a Srbije general-major u penziji Vidosav Kovačević i član Udruženja porodica palih boraca ratova 1990–1999 Vlada Purković.

Čestitajući praznik, ministar Stefanović je istakao da mu je izuzetna čast što je danas bio u prilici da razgovara sa predstavnicima vojnih veterana naše zemlje koji su uvek pokazivali kako se voli Srbija.

— Za nas je veoma važno da se tradicija očuva, da pokažemo da izuzetno cenimo to što su vojni veterani radili za Srbiju u prethodnim vremenima i to što su u svakom ratu, ali i u svim drugim izazovima za našu zemlju, bili prvi, bili oni koji su davali svoje živote i svoje zdravlje, borili se za svoju zemlju i da svi mi budemo sigurni i slobodni — naglasio je ministar Stefanović.
 
Ta njihova dela, istakao je ministar odbrane, moraju da budu upamćena.
 
— Srbija nikada neće zaboraviti svoje vojnike, nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i ono što nam ostavljaju u amanet — poručio je ministar Stefanović.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar u spomen na dan kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je ‪400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Povezane vesti