Uručenje odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Četvrtak, 19.4.2018 | Aktuelnosti

U okviru proslave Dana Vojske Srbije – 23. aprila, danas su u Domu Garde na Topčideru pripadnicima MO i VS uručena odlikovanja iz nadležnosti predsednika i vrhovnog komandanta Republike Srbije.

U okviru proslave Dana Vojske Srbije – 23. aprila, danas su u Domu Garde na Topčideru pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uručena odlikovanja iz nadležnosti predsednika i vrhovnog komandanta Republike Srbije.

Nagrađenima je, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, odlikovanja uručio izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Ukazima povodom proslave Dana Vojske Srbije odlikovana su 52 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - 18 zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge, a 34 zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu, dok je jedan pripadnik odlikovan  srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Današnja svečanost bila je prilika i da se uruče odlikovanja koja su pripadnici sistema odbrane dobili ukazima predsednika Republike povodom proslave Dana državnosti Srbije. Zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge odlikovano je 33 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je njih 60 dobilo zlatne i srebrne medalje za revnosnu službu.

Naglasivši da mu je izuzetna čast da u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta naših odbrambenih snaga Aleksandra Vučića uruči pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije državna odličja, izaslanik predsednika Selaković podsetio je da je 23. april, dan koji je izabran da se proslavlja kao najveći vojni praznik, trajan izvor u očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva veka.

- Put obnavljanja i izgradnje države i njenih institucija koji je započet u Orašcu 1804. godine, krunisan je donošenjem prvog srpskog Ustava, jednog od najmodernijih ustava u Evropi toga doba, 1835. godine. Ova, 2018. godina, pored velikih istorijskih jubileja za političku, državnu i vojnu istoriju koje obeležavamo, prava su prilika da se podsetimo i ne tako često pominjanih srpsko-turskih ratova od 1876. do 1878. godine, čiji se višestruki značaj ogleda, između ostalog, i u teritorijalnom proširenju Srbije i oslobođenju Niškog, Pirotskog, Topličkog i Vranjskog okruga, ali i sticanje međunarodno priznate nezavisnosti naše države 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu – naglasio je izaslanik predsednika Selaković.

Prema njegovim rečima, posebno značajan rezultat ovih vojevanja i sticanja potpune nezavisnosti bila je reforma naše vojske, ozakonjena četiri i po godine nakon završetka rata, donošenjem Zakona o ustrojstvu Vojske, koji je jedan od pravnih akata kojim se za vreme rata popunjavala rezerva.

- Ova svečanost lepa je prilika da se setimo da je vojska simbol suverenosti jedne države i njenog integriteta. Vojska je neretko bila poslednja brana države i njenog postojanja, ali isto tako prva obnovljena institucija, stub društva, koji je svojim radom samim svojim postojanjem obezbedio mir, napredak i izgradnju institucija. Ipak, vojska je više od svega. Po vremenu svoga nastanka, naša vojska je malo starija od naše države, zato što je potekla od naroda i iz njegove ljubavi prema slobodi. Zato i uniforma, i kapa, i cokula i puška kod nas nisu obična odeća, obuća ili oružje, a tek vojničko odlikovanje predstavlja posebno priznanje ličnosti i karaktera nosioca, posebnu potvrdu časti i slave, hrabrosti i poštenja – svega onoga što odlikuje srpskog oficira, podoficira i vojnika – poručio je izaslanik predsednika Selaković.

Odlikovanja su, dodao je on, van svake sumnje, jedno od najprepoznatljivijih obeležja države i njenog identiteta.

- Danas su sa nama odlikovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su za izuzetne rezultate pokazane na obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, svojim radom i revnosnom službom i požrtvovanjem doprineli kako sistemu odbrane, tako i Republici Srbiji i zaslužno nose ova odličja. Siguran sam da ćete ova odlikovanja znati s ponosom da čuvate i nosite, kao što su to uvek časno činili naši oficiri, podoficiri i vojnici. Još jednom odajem priznanje odlikovanima za doprinos koji su dali na afirmaciji Vojske Srbije i naše države u svetu, u uverenju da će i ostali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije umeti da pokažu da su dostojni svoga poziva u svakoj situaciji i u svim okolnostima – istakao je Selaković i čestitao svim odlikovanima Dan Vojske Srbije u ime predsednika Republike.

Zastavnik Zoran Janković iz Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, koji je početkom meseca van dužnosti sprečio oružanu pljačku u jednom od prestoničkih supermarketa, danas je dobio srebrnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“. On je rekao da mu to priznanje i na ličnom i na profesionalnom planu mnogo znači.

- Nisam očekivao priznanje, zato što smatram da je dužnost svakog vojnika Vojske Srbije i pripadnika moje jedinice da reaguje kako sam ja reagovao. Upravo zato ovo nije samo moja medalja, već medalja svih mojih kolega i celog sistema, rekao je zastavnik Janković i zahvalio državnom i vojnom vrhu što je prepoznao njegov rad.

Načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić dobitnik je zlatne medalje za zasluge u radu.

- Odlikovanje je za svakog od nas lično priznanje za period proveden u službi i zadatak da prenesemo mlađim kolegama to da revnosnim radom svako može da ostavi trag u karijeri, rekao je pukovnik Iriškić. 

Državni službenik Milena Terzić iz Računovodstvenog centra Ministarstva odbrane, koja je dobila srebrnu medalju za revnosnu službu, istakla je da je izuzetno počastvovana uručenim odlikovanjem. Ona je naglasila da joj je drago što je njen rad prepoznat te da će joj nagrada biti podstrek u daljem radu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Povezane vesti