Ministar Vulin i general Mojsilović obišli Specijalnu brigadu

Četvrtak, 29.11.2018 | Iz jedinica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas pripadnike Specijalne brigade u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Ministar Vulin: Specijalna brigada spremna i obučena da odgovori na svaki izazov


Specijalna brigada je naša najelitnija i najobučenija jedinica. Ona je spremna da izvrši svako naređenje našeg državnog rukovodstva i vrhovnog komandanta i u potpunosti možemo da se oslonimo na nju – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao pripadnike Specijalne brigade stacionirane u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.
 
Prema njegovim rečima, Srbija može da se osloni na Specijalnu brigadu i njenu spremnost da brani naš narod i naš način života bez obzira gde je on ugrožen.
 
– Političke tenzije koje se dešavaju u našem okruženju nameću nam obavezu da budemo spremni na svaki odgovr i da budemo spremni za svaki izazov koji se može nametnuti našoj vojsci i našem narodu – istakao je ministar odbrane i dodao da je Vojska Srbije opredeljena da živi u miru i predstavlja garant mira i stabilnosti, kao i bezbednosti svakog našeg građanina.
 
Ministar je nagalasio da je i pored toga Vojska Srbije spremna i obučena da odgovori na svaki izazov.
 
– U narednom periodu još više ćemo uložiti u sve ono što je potrebno Specijalnoj brigadi da bude na visini zadatka, da odgovri na svaki izazov i potrebu. Već smo obezbedili poboljšanje materijalnog statusa svih pripadnika Specijalne brigade u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta, a od iduće godine očekujemo još jedno povećanje plata od devet procenata – rekao je ministar odbrane. Sve to će, dodao je on, značajno uticati na kvalitet života svih naših pripadnika, a posebno pripadnika Specijalne brigade, što će uticati da oni i njihove porodice budu stabili i sigurni.
 
– Ovo su ljudi koji vole svoj posao, koji vole svoju profesiju i iznad svega vole Srbiju i spremni su da se bore za nju. Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan istakao je da su u sklopu obilaska Specijalne brigade prikazana vrhunska osposobljenost pripadnika te jedinice u specijalnom fizičkom vežbanju, vatrenoj i taktičkoj osposobljenosti za rešavanje najsloženijih zadataka u okviru kompleksne protivterorističke operacije, koja je izvedena u sadejstvu s pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
 
– Naša otadzbina ima na koga da računa. Snage za hitno reagovanje će izvršiti svaki postavljeni zadatak – zaključio je general Talijan.
 
Nakon referisanja komandanta Specijalne brigade, ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opereme koje se nalazi na upotrebi u toj jediici i prisustvovali prikazu osposobljnosti srpskih specijalaca.
 
Pripadnici jedne od najelitnijih jedinica Vojske Srbije demonstrirali su najpre borilačke veštine kao i izuzetnu preciznost i „mirnu ruku“ u streljni za situaciona gađana. Potom su prikazali brzinu i efikasnost u oslobađanju talaca iz motornog vozila, dok je protivteroristička jedinica demonstrirala veštine u borbi protiv terorista u urbanoj sredini kroz elemente upada u objekat, oslobađanja talaca i uništavanja eksplozivne naprave.

Mirjana Krstović, MC Odbrana

Povezane vesti