Dan RV i PVO - Srbija će uvek sama čuvati svoje nebo

Petak, 22.12.2017 | Kultura i tradicija

Svečana akademija povodom 24. decembra – Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je večeras u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je večeras u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u prisustvu izaslanika predsednika Republike Srbije Nikole Selakovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, lokalnih samouprava, verskih zajednica i brojnih gostiju.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je obnova našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane prvi i siguran pravi simptom obnove Vojske Srbije, obnove ekonomije Srbije i obnove Srbije uopšte.

- Herojskom odbranom 1999. godine u NATO agresiji, RV i PVO tadašnje Vojske Jugoslavije, čiju tradiciju baštini današnja Vojska Srbije, postavljene su međe koje svedoče sa jedne strane herojstvo naših pilota i naših raketaša i sa druge strane značaj Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u savremenom načinu ratovanja. Stoga je jačanje ovog vida naše vojske, koji danas obeležava 105 godina postojanja, od ključnog značaja i za jačanje Vojske uopšte i siguran znak vraćanja naše vojske na scenu ovoga dela Evrope kao najjače, najrespektabilnije vojne sile koja nikome ne preti, koja nikoga ne ugrožava, već koja brani vrhunske vrednosti naše države i našeg naroda. To su naša sloboda, naša suverenost, naša nezavisnost i naša vojna neutralnost kao vrhunska vrednost politike Srbije u regionalnim i međunarodnim okvirima, istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, dolaskom Aleksandra Vučića prvo na mesto ministra odbrane, zatim predsednika Vlade a potom na mesto predsednika Republike Srbije, sticali su se a onda su se i stekli uslovi da dođe i do obnove naše vojske.

- Takva naša vojska jeste garant mira, stabilnosti, nezavisnosti i neutralnosti Srbije i srpskog naroda. Samo takva ona zaslužuje puno poštovanje i sa punim pravom predstavlja jednu od institucija koje imaju najviše poverenje među našim građanima i svim ljudima u Srbiji, rekao je Selaković i u ime predsednika Republike Srbije čestitao dan RV i PVO njegovim pripadnicima i prvu stopetogodišnjicu postojanja.

Ministar Vulin čestitao je praznik svim pripadnicima RV i PVO i zahvalio im u ime Ministarstva odbrane i svih građana Srbije na hrabrosti, požrtvovanju i vernosti Srbiji.

- Samo najsavremenije i najmoćnije zemlje imaju i moćno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Čak i neke zemlje koje su daleko bogatije od nas dopuštaju da njihovo nebo za novac čuvaju neke druge vojske, ali Srbija nikada neće dopustiti da njeno nebo ni za novac ni za politiku čuva bilo ko drugi. Zato imamo naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Ova godina je bila godina obnove, godina u kojoj se, mogu da kažem, propadanje koje je trajalo sve do 2012. godine najzad zaustavilo i da smo počeli da obnavljamo našu avijaciju, baš kao što ćemo nastaviti da obnavljamo u idućoj godini i našu avijaciju, ali i naše protivvazduhoplovne snage, rekao je ministar Vulin.

On je istakao da je Srbija zemlja koja se ponosi svojim ljudima, Srbija se ponosi svakim svojim vojnikom a svakako se ponosi i svakim pripadnikom našeg vazduhoplovstva.

- Godine NATO agresije, godine ratova, propadanja su ostavile duboke tragove i na ovaj vid. Konačno možemo da kažemo da idemo napred i konačno možemo da kažemo da tehnika ali i ljudi sve bolje stoje u našoj vojsci. Naša vojska i svaki njen pripadnik osećaju i veće poštovanje svoje zemlje, oseća koliko je cenjen, oseća da mu se i materijalni položaj popravlja, a naša tehnika postaje najmodernija i može da se nosi sa bilo kojom drugom zemljom u okruženju. Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić bio je jasan – hoću jaku i zadovoljnu vojsku. Naša vojska je jaka, a verujem da će biti i zadovoljna i da će svakim danom biti zadovoljnija. Srbija je na svoju vojsku ponosna, zaključio je ministar odbrane.

General Diković odao je priznanje svim pripadnicima RV i PVO za sve što su ostvarili u ovoj godini, što su dokazali da su dostojni naslednici slavnih predaka koji su se potvrđivali u oslobodilačkim ratovima.

- Dostojni su sledbenici i zaštitnici našeg vazdušnog prostora danas. Odajem priznanje što su svojim radom i profesionalnim odnosom zavredili da danas naš vid bude više uvažen, više savremen. Zahvalio bih svima koji su odlučili i podržali opremanje i razvoj u skladu sa našim potrebama i našim zahtevima i ova godina, 105. godina od osnivanja, jeste prekretnica u tom smislu i nadamo se da će naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana u narednih nekoliko godina biti moćno i jako. Poručio bih svim pripadnicima da još jače, disciplinovanije i strpljivije, kako to reče Vojvoda Putnik izdavajući zadatke naredniku Mihajlu Petroviću davne 1912. godine, izvršavaju sve zadatke, naglasio je general Diković. 

Komandant RV i PVO general-major Ranko Živak rekao je da taj vid danas prolazi kroz važnu fazu svoje stabilizacije i razvoja koja će zasigurno ostati zabeležena zlatnim slovima u istoriji RV i PVO.

- Posle više od dve i po decenije stagnacije, propadanja i borbe za opstanak stekli su se uslovi za nastavak opremanja vida savremenijim borbenim sistemima, koji će uz delimičnu modernizaciju postojećih sistema, efikasniji sistem održavanja i celovit sistem obuke održati i unaprediti naše sposobnosti za izvršavanje našeg primarnog zadatka, a to je kontrola i zaštita suvereniteta vazdušnog prostora Srbije. Želim da istaknem da je u ovom trenutku nebo iznad Srbije bezbedno i da RV i PVO ulaže maksimalne napore kojim se obezbeđuje kontrola i zaštita suvereniteta vazdušnog prostora. Opremanje novim i savremenijim borbenim sistemima je usmereno isključivo na podizanje sposobnosti za izvršavanje navedenog zadatka, odnosno na sprečavanje ugrožavanja bezbednosti, iz vazdušnog prostora, naših građana, institucija i objekata na teritoriji Republike Srbije, poručio je general Živak. 

Odlukom komandanta RViPVO, za dugogodišnju i uspešnu saradnju dodeljena je Plaketa RViPVO Gradu Beogradu. Plaketa je uručena zameniku gradonačelnika Beograda Andreju Mladenoviću.

U večerašnjem kulturno-umetničkom programu učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Hor „Kraljica Marija“, glumci Nebojša Dugalić i Momir Bradić i solisti Tanja Andrijić, Vojislav Spasić i Nikola Jevtić. 
 
Dan RViPVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Dan RV i PVO obeležen je danas i u Komandi 250. raketne brigade za PVD i 126. brigade VOJIN u kasarni „Banjica“ u prisustvu komandanta RV i PVO general- majora Ranka Živaka, u 204. vazduhoplovnoj brigadi na aerodromu Batajnica, kojoj je prisustvovao zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković, 98. vazduhoplovnoj brigadi u Kraljevu u prisustvu pukovnika Gorana Miloševića, kao i u jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. 

Povezane vesti