Obeležena godišnjica potonuća broda Drava

Četvrtak, 12.4.2018 | Kultura i tradicija

Pripadnici Rečne flotile obeležili su danas sedamdeset sedmu godišnjicu herojskog otpora fašističkom agresoru i potonuća broda Jugoslovenske kraljevske mornarice Drava sa celokupnom posadom.

Pripadnici Rečne flotile obeležili su danas sedamdeset sedmu godišnjicu herojskog otpora fašističkom agresoru i potonuća broda Jugoslovenske kraljevske mornarice Drava sa celokupnom posadom, na čelu sa komandantom oficirom Kraljevske mornarice poručnikom bojnog broda prve klase Aleksandrom Berićem.

Uz zvuke brodskih sirena sa broda Šabac i počasni pozdrav brodske straže, na  poziciji potonuća, komandant Rečne flotile kapetan bojnog Andrija Andrić i unuke proslavljenog komandanta Berića, Aleksandra i Biljana, spustili su venac u vodu.
 
Sa palube broda pomen komandantu i mornarima monitora održao je kapetan Selimir Vagić vojni sveštenik Rečne flotile uz sasluženje kapetana Đorđa Stojisavljevića, vojnog sveštenika Prve brigade kopnene vojske, a o suprotstavljanju posade broda daleko nadmoćnijem agresoru i časnom žrtvovanju, kada je 12. aprila 1941. godine na 1287. plovnom kilometru reke Dunav Aleksandar Berić, komandant monitora, zajedno je sa svojim brodom i 78 članova posade potonuo na dno Dunava, prisutnima je govorio poručnik fregate Dragan Spasojević.

– Svoju komandantsku dužnost izvršio je časno, braneći slobodu svoje zemlje i oficirsku čast ispunjavajući položenu zakletvu. Zavet da brod neće predati neprijatelju u ruke ispunio je do samog kraja, i pozdravljajući ratnu zastavu u stavu mirno potonuo sa svojim brodom – rekao je Spasojević. 

– Ovaj događaj koji se zbio pre sedamdeset sedam godina predstavlja ozbiljnu istoriju ove zemlje na koju ona treba da bude jako ponosna, zato i mislim da on treba da bude obeležavan i pamćen. Pripadnici Rečne flotile to rade na najdivniji i najsvečaniji mogući način – reči su Aleksandre, jedne od Berićevih unuka.

Povezane vesti