Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Ponedeljak, 11.11.2019 | Kultura i tradicija
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je danas nizom manifestacija.

Uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, položio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića.

Nakon polaganja venca, u Spomen-knjigu Selaković je napisao:

„Golgota Velikog rata i Vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadzbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, Vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna Vam slava besmrtni junaci.“

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a činu odavanja počasti pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata prisustvovali su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane akreditovani u Srbiji, udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Lovorovi venci povodom državnog praznika — 11. novembra, položeni su i kod savezničkih vojničkih grobalja iz Prvog svetskog rata — na Francuskom vojničkom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Povezane vesti