Prijem za delegacije inžinjerije, finansijske i građevinske službe

Ponedeljak, 5.11.2018 | Kultura i tradicija

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijama inžinjerije, finansijske i građevinske službe.

Povodom predstojećih vojnih praznika, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković primio je danas, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, delegacije inžinjerije, finansijske i građevinske službe.

Delegaciju roda inžinjerije je predvodio pukovnik Dragan Bojić, zamenik komandanta Rečne flotile, delegaciju finansijske službe – potpukovnik Stepan Vuković iz Odeljenja za finansije, dok je na čelu delegacije građevinske službe bio potpukovnik Miloš Peruničić iz Uprave za logistiku. Prijemu je prisustvovao i načelnik Uprave za ljudske resurse pukovnik Savo Iriškić.

General Cvetković je odabranim predstavnicima inžinjerije, finansijske i građevinske službe čestitao predstojeće praznike i odao im priznanje na rezultatima postignutim u prethodnoj godini.

Dan inžinjerije – 6. novembar. – Tog dana 1865. godine u Kneževini Srbiji donet je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o uređivanju vojske iz 1864. godine, kojim su pontoniri i pioniri izdvojeni iz artiljerije u poseban rod – rod inžinjerije.

Dan finansijske službe – 8. novembar. – Tog dana 1944. godine formirano je Finansijsko odeljenje pri Povereništvu narodne odbrane, koje je postalo rukovodeći organ finansijske službe za celu NOVJ. Istovremeno u svim komandama formirani su organi finansijske službe. Na taj način je finansijska služba, prvi put u organizaciji vojske pravno konstituisana kao posebna služba. 

Dan građevinske službe – 8. novembar. – Tog dana je Međunarodni dan urbanizma, koji je Republika Srbija zvanično prihvatila kao Dan urbanizma. Uloga urbanizma u vojnom građevinarstvu vidi se u definisanju i usklađivanju uzajamnih potreba sistema odbrane. Poseban značaj i ulogu ova oblast ima u organizaciji prostora unutar vojnih baza.

Povezane vesti