General Draganić sa mirovnjacima koji odlaze u misije EU

Četvrtak, 29.12.2016 | Multinacionalne operacije

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić razgovarao je danas sa štabnim oficirom i članovima medicinskog tima koji uskoro odlaze u mirovne operacije Evropske unije.

Kapetan korvete Duško Bodrožić će narednih godinu dana biti štabni oficir u Operativnoj komandi Vojne operacije pomorskih snaga EU u Nortvudu kod Londona, a u Misiju EU za obuku u Maliju na šest meseci odlazi tročlani medicinski tim koji predvodi major Ivica Đurić.

Prijemu u Generalštabu su prisustvovali zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Vojna operacija pomorskih snaga EU u Somaliji „Atalanta“ (EUNAVFOR Atalanta) uspostavljena je u decembru 2008. godine. Snage u operaciji su angažovane na sprečavanju, prevenciji i suzbijanju delovanja pirata i oružanih pljački duž obale Somalije. Trenutno su u Operativnoj komadni u Nortvudu angažovani dva oficira i jedan podoficir Vojske Srbije.

Misija EU za obuku u Maliju (EUTM Mali) uspostavljena je rezolucijom Saveta bezbednosti UN i odlukama Saveta Evropske unije u februaru 2013. godine. U misiji su trenutno angažovani jedan lekar i tri medicinska tehničara Vojske Srbije.

Povezane vesti