Obeležavanje Dana avijacije

Petak, 31.7.2020 | Kultura i tradicija
Vojnom svečanošću na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas je obeležen Dan roda avijacije, u spomen na dan kada je, 1893. godine, izdato naređenje kojim je predviđeno da se u svakoj diviziji u srpskoj vojsci obrazuju vazduhoplovna odeljenja.

Proslavi Dana roda avijacije prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, čestitao Dan avijacije i istakao da „oni koji pamte bune i ratove kažu da ništa ne raste tako brzo i ništa ne postoji tako trajno kao vojska u Srba i da oni koji su Srbe videli kada je bilo najteže kažu da se ništa ne stvara i ništa ne raste tako brzo kao srpska želja za slobodu i otpor onome ko bi da mu slobodu uzme“.

— Vi ste dokaz da je ta drevna mudrost istinita. Postrojeni ste danas, ne samo ispred onog što su vam ostavili oni koji su koračali i leteli pre vas, već ste postrojeni ispred tehnike koja pripada vama — najbolje i najmodernije. Niste dobili samo novo, dobili ste i najbolje, zato što i vi jeste najbolji — rekao je ministar Vulin.

Srpska vojska će uvek čuvati svoje nebo, poručuje ministar Vulin i dodaje da je ponosan kada vidi obučene i opremljene pripadnike vazduhoplovstva ispred nove tehnike.

— Druge zemlje, ma koliko bogatije bile, ma koliko nemale iza sebe istoriju ratova, ma koliko nepreživele NATO agresiju, sada dopuštaju da im drugi čuvaju nebo, da drugi avioni, druge avijacije krstare iznad njihove zemlje i njihove vode. Srpska vojska to nikada sebi neće dozvoliti. Mi ćemo čuvati uvek svaki delić svoje zemlje, svoje vode i svog neba. Zato ste vi danas ovde. Ponosan sam kada vas vidim tako postrojene, obučene, nove i ispred tehnike kojom možete da se ponosite, tehnike kojom vladate, obučene i opremljene, a iznad svega, motivisane da služite svojoj zemlji i svom narodu — naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, danas se sećamo i onih koji nisu sa nama, onih koji su poleteli kada nije bilo nikakve šanse da slete dobro, da se vrate svojoj kući i svojim porodicama.

— Danas se sećamo onih koji su ovu zemlju čuvali i branili ispred poslednjeg velikog nekažnjenog zločina 20. veka — NATO agresije. Danas se sećamo njih i mislimo — kako li bi samo bili ponosni da stoje u ovom stroju i da vide obnovljeno, snažno, hrabro Ratno vazduhoplovstvo — rekao je ministar odbrane, naglasivši da bi i oni bili ponosni da danas mogu videti čime smo se opremili, kako čuvamo svoju zemlju i da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Možemo mi, kako je dodao, da kupimo i više helikoptera i modernije avione, mogu to da urade i neke druge zemlje, ali niko nikada neće moći da postroji baš ovaj stroj.

— Neće moći da postroji vas, baš vas, te ljude snažnije, vrednije i hrabrije od tehnike kojom gospodare. Hvala vam za godine u kojima niste odustali, hvala vam za godine u kojima se niste predali, u kojima niste okrenuli glavu od svoje zemlje i u kojima ste verovali da će se Srbija ponovo uzdići i vratiti tamo gde joj je mesto i hvala vam za slobodno nebo koje čuvate — poručio je ministar Vulin.

U znak zahvalnosti za  doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general Žarković uručio je ministru Vulinu počasni letački znak, a najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije dodeljen je zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale.

U nastavku svečanosti usledio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva, poput aviona MiG-29, supergaleb, orao, lasta, helikoptera Mi-17, Mi-35, H-145, bespilotnih letelica CH-92A i izveden je letački program avionima MiG-29.

Dan avijacije se u Vojsci Srbije slavi 2. avgusta, u spomen na dan kada je, 1893. godine, izdato naređenje kralja Aleksandra I Obrenovića kojim je predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja, prve vazduhoplovne jedinice u srpskoj vojsci.

Povezane vesti