Promocija najmlađih podoficira Vojske Srbije

Petak, 27.9.2019 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović,  s članovima proširenih kolegijuma,  prisustvovali su danas u Spomen-kompleksu Drugi srpski ustanak u Takovu, svečanosti povodom završetka školovanja 14. klase Osnovnog kursa za podoficire i 46. klase Srednje stručne vojne škole, i njihovog promovisanja u prvi podoficirski čin.

Čestitajući novim podoficirima Vojske Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je država jaka samo onoliko koliko je jaka njena vojska.
 
— Država je slobodna samo onoliko koliko može da odbrani svoju slobodu. Od danas smo pokazali da ova vojska i ona vojska od pre 2012. godine nisu isto. Ovo je vojska ljudi koji imaju poverenje svoje zemlje, ovo je vojska čiji vrhovni komandant Aleksandar Vučić čini sve da vojska bude materijalno sigurnija, opremljenija i snažnija. Ovo je vojska koja je ponosna na sebe i na svoju prošlost i koja je pouzdana u svoju budućnost. Ovo je vojska koja sme da kaže da se suprotstavljala agresiji NATO pakta, vojska koja sme da kaže da je vojska srpskog naroda gde god srpski narod živi, naglasio je ministar odbrane i dodao da smo od danas bogatiji za najmlađe podoficire, a da je Srbija bogatija za ljude koji su odlučili da svoj život posvete njoj i služe miru.  
 
— Vojska Srbije je danas bogatija za podoficirski stroj, ali Srbija je pre svega bogatija za osećaj sigurnosti, stabilnosti i mira i dokle god ima ovakvu vojsku Srbija će biti mirna, sigurna i stabilna, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je danas veliki dan za tu lokalnu zajednicu, i za Takovo, ali i za budućnost Srbije.
 
— Od danas će se promocija podoficira Vojske Srbije obavljati ovde, u Miloševom Takovu, gde su i ustanici pre više od dva veka krenuli u oslobađanje Srbije. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru  Vulinu što su uslišili moje molbe i zajednički smo doneli odluku da se promocija podoficira dešava baš u Takovu, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac.
 
Velika je čast postati podoficir baš ovde u Takovu, gde je započet Drugi srpski ustanak i odakle potiče moderna srpska država, rekao je prvi u rangu 14. klase Osnovnog kursa za podoficire, vodnik Aleksandar Ostojić.
 
— Današnjoj svečanosti prethodio je dug i težak, ali ujedno i zanimljiv period usavršavanja. Prethodnih šest meseci na Osnovnom kursu za podoficire, a pre toga i na liderskom kursu u Centru za obuku i usavršavanje podoficira, zajedno smo prolazili kroz kompleksan proces obuke, kako bismo nas 120 danas ponosno stali ispred vas, sa svešću kolika je čast biti podoficir Vojske Srbije, rekao je najbolji vodnik 14. klase i, u ime kolega poručio da su spremni i namerni da svoje živote predaju na uslugu svom narodu i svojoj državi, željni da opravdaju ukazano poverenje.
 
Najbolji učenik 46. klase Srednje stručne vojne škole, novoproizvedeni vodnik Vojske Srbije Nikola Nikolić, poručio je u ime svojih kolega, da su tokom školovanja naučili kako treba da izgleda pravi podoficir.
 
— Tvrdim da ćemo opravdati poverenje koje nam je ukazano i da ćemo časno i pošteno služiti otadzbini, rekao je Nikolić i zahvalio profesorima koji su im, kako je istakao, pružili vrhunsku stručnost i obučenost.
 
Najboljem učeniku 46. klase Srednje stručne vojne škole i trojici najboljih u rangu 14. klase Osnovnog kursa za podoficire, ministar odbrane i načelnik Generalštaba uručili su ručne satove.
 
Svečanosti, koja je završena defileom jedinica i atraktivnim naletima orlova i helikoptera gama, Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, prisustvovali su i komandanti jedinica i glavni podoficiri brigada i centara za obuku Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, rodbina i prijatelji najmlađih vodnika.

Povezane vesti