Obeležena decenija postojanja i Dan 98. vazduhoplovne brigade

Utorak, 28.11.2017 | Aktuelnosti

Na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva, u prisustvu ministra odbrane, načelnika Generalštaba i brojnih gostiju, danas je svečano obeleženo deset godina od formiranja 98. vazduhoplovne brigade.

Na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva danas je svečano obeleženo deset godina od formiranja 98. vazduhoplovne brigade.
 
Danu jedinice prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, nekadašnji komandanti brigade i jedinica koje su danas u njenom sastavu, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, MUP-a i mnogobrojni gosti i prijatelji jedinice.
 
Čestitajući praznik pripadnicima 98. vazduhoplovne brigade u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio im je što su časno služili i služe otadzbini.
 
-  Nijedna jedinica u srpskoj Vojsci ne traje samo onoliko koliko nosi jedno ime. Sve srpske jedinice su tkane u jednu, u Srpsku vojsku i naša vekovna neprekinuta tradicija boraca za slobodu utkana je u svaku od naših jedinica. Zato vam ja danas ne čestitam jubilej jedne decenije, već vam se zahvaljujem na vekovnom trajanju i sposobnosti da se borite za slobodu - rekao je ministar odbrane i dodao da nijedna jedinica u istoriji Srpske vojske, niti je Srpska vojska ikada učinila išta zbog čega bi mogli ili morali da se stidimo.
 
On je istakao da je srpska vojska časno pronosila slavu svog oružja i svog imena, a da bi se suština naroda koga je branila i zbog koga je postojala i postoji, mogla sabrati u jednoj jedinoj reči - sloboda.
 
- Sloboda iznad svega, sloboda kao razlog postojanja, sloboda zbog koje ste i vi danas ovde, sloboda zbog koje ste zaslužili i primili orden. Sloboda u vremenima koja su iza nas, u vremenima ratova i sukoba, u kojima su veliki i moćni mislili da od našeg naroda i našeg imena mogu da naprave ono što misle da je naša istina, u vremenima u kojima je bilo strašno postojati ali u kojima ste pokazali da ne postoji zadatak koji ne možete ispuniti,  da ne postoji protivnik niti neprijatelj koji ne može posle borbe sa vama da pogne glavu u nemom poštovanju vaše hrabrosti i vašeg znanja.
 
Upravo zato, rekao je ministar Vulin, ja vam danas čestitam vekove trajanja i neprekinute borbe za slobodu.
 
- Ako na ovom našem parčetu zemlje, koga volimo i zovemo svojom otadzbinom, ikada može biti trajnog mira, biće ga zato što je naša Vojska dovoljno hrabra i dovoljno snažna, obučena i opremljena da nikom ne padne na pamet da pokuša da uznemiri naš način života, da promeni naše postojanje i ugrozi budućnost naše dece. Ako na ovom parčetu zemlje, koga toliko volimo i koga zovemo svojom, ikada može biti trajnog i dugotrajnog mira, onda će ga biti zato što Vojska Srbije ispunjava svoje zadatke i prema budućnosti i uspomeni prošlosti.  Ako na ovom parčetu zemlje, koga toliko volimo i zovemo svojim, ikada može biti trajnog mira onda će ga biti zato što što ste opremljeni i obučeni, zato što ste spremni i zato što nikom neće pasti na pamet da se sa srpskom vojskom na bilo koji način sukobi - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da, zahvaljujući našoj vojsci spremnoj za borbu imamo pravo da se radujemo miru.
 
- Zahvaljujući vama i svakom danu koji provedete u Vojsci Srbije, u kome postanete obučeniji i opremljeniji, možemo da se nadamo da će nam deca koračati pod slobodnim nebom a ne nebom o kome odlučuju i na kome vladaju veliki i moćni, nebom koje pripada nama zato što smo rođeni pod njim i zato što živimo i trajemo pod njim. Ne nebom koje moramo da branimo kao 1999. godine, u vreme strašne NATO agresije, već po kome lete naši avioni. Nebom slobodnim, pod kojim koračaju naša deca, neuplašena od zvuka bombi i slika razaranja i uništavanja.  Zahvaljujući vama i vašoj sposobnosti da pretrajete i da se borite protiv nadmoćnih, snažnih i bogatih ali ne i borbenijih, danas možemo da kažemo da smo izborili svoje pravo da sami odlučujemo o sebi, pa i pravo da budemo vojno neutralni, a vojnu neutralnost će veliki i moćni poštovati samo onoliko koliko mi budemo bili i veliki i moćni i obučeni i opremljeni i, iznad svega - koliko budemo voleli svoju zemlju, rekao je ministar odbrane i poručio da nikada više u Srbiji neće biti onih koji će njome vladati a stideti se svoje armije ili da neće biti ponosni na svakog od pripadnika, u prošlosti, "baš kao što se raduju vašoj budućnosti i budućnosti vaše dece".

 Komandant 98. vazduhoplovne brigade, pukovnik Dejan Vasiljević, podsetio je na bogato istorijsko nasleđe jedinice i sumirao njene rezultate rada.
 
- Pre 68 godina formiran je 198. vazduhoplovni lovački puk, čije svetle tradicije dostojno nastavljamo,  a tu je i niz jedinica koje su, iako su se preselile u istoriju, ostale trajno nadahnuće generacijama srpskih vazduhoplovnih vitezova - rekao je komandant i dodao da je jedinica uvek imala savremenu vazduhoplovnu tehniku i visoke borbene mogućnosti, da je uvek krasila visoka stručna i borbena osposobljenost kao i snažan kolektivni duh i nesalomiv borbeni moral.
 
Govoreći o 1999. godini, pukovnik Vasiljević je podsetio na herojstvo pilota, tehničara i celokupnog sastava 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka, koje je omogućilo da, kao jedinica u vazduhoplovstvu,  imaju najviše borbenih letova.
 
- Sve to nas nadahnjuje da i danas, kao visokostručni, s bogatom tradicijom i ogromnim borbenim iskustvom i moralom, budemo čelični bedem odbrane slobode naše otadzbine. Danas, kao i uvek do sada, delimo sudbinu i ekonomski trenutak svoga naroda i države. Objektivno teški uslovi i ograničenja u kojima smo radili proteklih godina nisu umanjili naš doprinos ukupnoj moći Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, održali smo sposobnost vatrene podrške snagama Kopnene vojske, dostojno predstavljali zemlju u inostranstvu i bili aktivni učesnici svake akcije pomoći civilnom stanovništvu ugroženom elementarnim nepogodama- istakao je komandant 98. vazduhoplovne brigade i potvrdio da na današnji dan jedinica beleži najveću ispravnost borbene tehnike od formiranja brigade, za što su, kako je rekao, zaslužni svi koji stoje u svečanom stroju.
 
Povodom deset godina postojanja, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić odlikovao je jedinicu Ordenom za zasluge i bezbednost trećeg stepena. Ministar odbrane Aleksandar Vulin odlikovanje je uručio komandantu 98. vazduhoplovne brigade, pukovniku Dejanu Vasiljeviću. 
 
Svečanost je upotpunio defile jedinica 98. vazduhoplovne brigade, nagrađeni su i pohvaljeni najuspešniji pripadnici a odata je i počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice.
 
Gosti su na kraju današnje svečanosti bili u prilici da pogledaju i izložbu sredstava ratne tehnike.
 
Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se u znak sećanja na 28. novembar 1949. godine, kada je formiran 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk,  jedinica sa najdužom tradicijom od svih koje su ušle u sastav današnje brigade i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO. 

Povezane vesti