Prijem povodom praznika roda avijacije i sanitetske službe

Petak, 26.7.2019 | Kultura i tradicija

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković primio je danas delegacije roda avijacije i sanitetske službe, povodom njihovih predstojećih praznika.

General Cvetković je pripadnicima avijacije i sanitetske službe, uz čestitke za praznik, odao priznanje na rezultatima postignutim u prethodnom periodu i izrazio očekivanje da će nesebičnim zalaganjem i stručnošću nastaviti da jačaju svoj rod, odnosno službu.

Delegaciju roda avijacije je predvodio načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić, a delegaciju sanitetske službe — načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić.

Dan avijacije slavi se 2. avgusta u spomen na dan kada je, 1893. godine, izdato naređenje kralja Aleksandra I Obrenovića kojim je predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. To su bile prve vazduhoplovne jedinice u srpskoj vojsci. 

Dan sanitetske službe – 30. jul Vojska Srbije slavi u spomen na dan kada je, 1839. godine, postavljen prvi štabni doktor (po sadašnjoj terminologiji načelnik saniteta), što je prvi zvanični dokument o radu vojne sanitetske službe.

Povezane vesti