Dan inžinjerije Vojske Srbije

Ponedeljak, 6.11.2023 | Kultura i tradicija
U inžinjerijskim i pontonirskim bataljonima Vojske Srbije danas su održane vojne svečanosti povodom Dana inžinjerije, koji se obeležava u spomen na 6. novembar 1865. godine, kada je izdvajanjem pontonira i pionira iz artiljerije formiran rod inžinjerije.

Povodom praznika, pred svečanim strojevima pripadnika jedinica pročitane su čestitke, sumirani su rezultati rada u godini za nama i najistaknutijim pojedincima uručene nagrade i priznanja.

U osvrtu na postignute rezultate, istaknuto je da su pripadnici roda inžinjerije u protekloj godini bili angažovani u sve tri misije Vojske Srbije, i da su uspešnom realizacijom zadataka u podršci drugim jedinicama Vojske Srbije, u mirovnim operacijama i pružanjem pomoći građanima Srbije, pokazali visok moral i vrhunsku osposobljenost.

Inžinjerija je rod Vojske Srbije namenjen za izvođenje inžinjerijskih dejstava zaprečavanjem, savlađivanjem prepreka, uređenjem puteva i utvrđivanjem. Brojnost i raznovrsnost zadataka koje inžinjerijske jedinice izvršavaju, uslovile su podelu ovog roda na više  specijalnosti, pa tako danas postoje izviđačka, pionirska, pontonirska, amfibijska, putna, mostovna i specijalnost za utvrđivanje i maskiranje.
Ključne reči

Povezane vesti