Obeležavanje vojnih praznika

Utorak, 16.11.2021 | Kultura i tradicija
U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas su održane svečanosti povodom vojnih praznika koji se obeležavaju 16. novembra, u znak sećanja na dan kada je, 1914. godine, počela Kolubarska bitka.

Na današnji dan se, u spomen na jednu od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, u Vojsci Srbije obeležavaju Dan Kopnene vojske, Dan pešadije i Dan Centra za obuku kopnene vojske.

Povodom praznika, pred svečanim strojevima jedinica, pročitane su čestitke, sumirani rezultati rada u prethodnom periodu i uručene nagrade i priznanja najboljim pojedincima i jedinicama.

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama istaknuto je da su pripadnici Kopnene vojske i pešadije, kao njenog najmasovnijeg roda, realizovali sve postavljene zadatke i unapredili osposobljenost za adekvatan odgovor na bezbednosne izazove sa kojima se suočava Republika Srbija, dok su pripadnici Centra za obuku kopnene vojske uspešnom realizacijom stručno-specijalističke obuke dali značajan doprinos ukupnoj obučenosti pripadnika Vojske Srbije.

Vojne svečanosti su održane uz potpunu primenu svih propisanih mera za suzbijanje i sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19.

Povezane vesti