Proslava 140 godina Vojnogeografskog instituta

Petak, 5.2.2016 | Kultura i tradicija

Svečanim skupom u prostorijama Vojnogeografskog instituta danas je proslavljeno 140 godina postojanja te naučnoistraživačke ustanove i isto toliko godina geodetske službe.

Svečanim skupom u prostorijama Vojnogeografskog instituta danas je proslavljeno 140 godina postojanja te naučnoistraživačke ustanove i isto toliko godina geodetske službe.



Skupu su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, načelnici uprava Generalštaba, predstavnici institucija sa kojima VGI sarađuje, te penzionisani i aktivni pripadnici Instituta.

Čestitajući vojnim geodetama praznik general Draganić je rekao da su VGI i geodetska služba naše vojske od osnivanja do danas ostvarili značajne rezultate, kojima mogu da se ponose i bogatije vojske od naše. Osim toga, pripadnici geodetske službe su, kako je istakao, uvek svoje zadatke izvršavali časno, odgovorno, savesno i znalački.



– Vi idete ukorak sa srodnim službama najmodernijih vojski. U izradi geotopografskog materijala primenjujete najsavremeniju digitalnu tehnologiju i poštujete sve relevantne standarde vaše struke. Dajete značajan naučni doprinos našem društvu, realizujete projekte od vojnog i opštedruštvenog značaja i sarađujete sa domaćim i inostranim srodnim ustanovanma i institucijama. Svojim radom doprinosite da Vojska Srbije svoje zadatke može da izvrši na najbolji mogući način, rekao je general Draganić.

O rezultatima koje je VGI ostvario u proteklih 140 godina govorio je načelnik Instituta pukovnik doc. dr Stevan Radojčić i istakao dva najznačajnija. Najpre,  topografski premer Kraljevine Srbije, koji je izvršen od 1881. do 1892. u razmeru 1:50.000 – na osnovu koga je urađena Đeneralštabna karta Kraljevine Srbije u razmeru 1: 75.000, a kao drugi, najveći projekat u istoriji VGI-ja i geodetske službe – premer Jugoslavije i izrada topografske karte u razmeru 1:25.000.



Pukovnik Radojčić podsetio je da je VGI projektovao i razvio prve trigonometrijske, nivelmanske, gravimetrijske i GPS mreže na celoj državnoj teritoriji, prvi izvršio sistematski premer Srbije i na osnovu njega izradio  prve krupnorazmerne topografske karte, vršio prva naučna istraživanja u oblasti geodezije, kartografije i srodnih disciiplina, prvi primenio metološka ispitivanja geodetskih merila, prvi štampao karte ofset-tehnologijom, izradio prve reljefne karte, prvi merio dužine žicama od invara, prvi primenio fotogrametriju u izradi topografskih karata, prvi primenio elektronske računare u geodetskim i kartografskim radovima, prvi obrađivao satelitske snimke, prvi izradio digitalnu kartu Srbije i digitalni model visina visoke rezolucije, prvi uspostavio centralnu bazu podataka...

Danas su, oslanjajući se na podršku nadređene uprave i Generalštaba, projektovali potpuni redizajn njihovog geotopografskog materijala – od  nove matematičke osnove, preko novog razmernog niza topografskih karata, novih formata i nove podele na listove, do novog vanokvirnog sadržaja. Tako će Vojska Srbije dobiti savremenije, jeftinije i na relevantnim međunarodnim standardima zasnovane karte, dinamikom koja je, kako je istakao pukovnik Radojčić, već određena.



– Kakav rezultat budemo imali po ovom pitanju, takvo će mesto sadašnja generacija i dobiti u istoriji geodetske službe i VGI-ja – rekao je pukovnik Radojčić.

Za postignute rezultate u radu, a povodom značajnog jubileja, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković dodelio je Institutu plaketu Vojske Srbije. Plaketu je načelniku VGI-ja uručio general-potpukovnik Jovica Draganić.

Na svečanom skupu su dodeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima te ustanove. 

Povezane vesti