Boravak u jedinicama Kopnene vojske

Sreda, 12.7.2023 | Iz jedinica
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravio je juče i danas u jedinicama Kopnene vojske.

Obilazak je započeo u kasarni „Toplički ustanak“ u Kuršumliji, gde je razgovarao sa komandantima i komandirima jedinica stacioniranih u ovom garnizonskom mestu i informisao ih o realizaciji ključnih zadataka Vojske Srbije i planovima za naredni period.

Pripadnici mehanizovanih bataljona sa matičnom lokacijom u Kuršumliji u ovom periodu realizuju sadržaje obučavanja u letnjim uslovima, uz upotrebu borbenih vozila pešadije i savremenih optoelektronskih sredstava kojima su jedinice Treće brigade kopnene vojske opremljene u prethodnom periodu, kako bi unapredili osposobljenost i očuvali visok nivo borbene gotovosti.

Za to vreme, u široj okolini Niša i na više lokacija u Republici Srbiji, nastavljena je intenzivna selektivna obuka kandidata za prijem u specijalne jedinice po Projektu 5000, uz realizaciju padobranskih skokova u dnevnim i noćnim uslovima. Cilj je izbor visokomotivisanih i psihofizički najsposobnijih kandidata za specijalne snage Vojske Srbije i njihovo uključivanje u dalji proces obučavanja.

Obilazak jedinica Kopnene vojske završen je u Nišu, gde je, u kasarni „Knjaz Mihailo“, održan sastanak sa najodgovornijim starešinama Vojske Srbije. Na sastanku je razmatrana bezbednosna situacija u zemlji i okruženju i stepen realizacije najvažnijih aktuelnih projekata, koji za cilj imaju unapređenje sposobnosti specijalnih snaga i razvijenosti taktičkih jedinica, a definisani su i zadaci za dalje unapređenje stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti.

Tokom boravka na terenu, načelnik Generalštaba je obišao i jedinice Centralne logističke baze u Prokuplju i Smederevskoj Palanci, i ostvario uvid u stanje skladišnih kapaciteta. On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo stepenom popune materijalnih rezervi Vojske Srbije i naporima koji se u našoj najvećoj logističkoj jedinici ulažu za njihovo bezbedno čuvanje i skladištenje.

Povezane vesti