Команда за обуку | Јединице Команде за обуку

Други центар за обуку

Други центар за обуку смештен је у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Формиран је 24. јуна 2011. преформирањем 4. центра за обуку.

Командант Центра је пуковник Љубиша Стошић.

МИСИЈА

Унапређење способности за извођење индивидуалне обуке, ради достизања стандарда индивидуалне обучености.
Унапређење услова за нарастање и развијање оперативних способности ратних јединица.

СТРУКТУРА

Други центар за обуку 

ЗАДАЦИ

  • основна обука војника на добровољном служењу војног рока
  • организовање и реализација курсева усавршавања професионалног кадра
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока  након завршених  фаза  основне и специјалистичке обуке.

ОБУКА

У Центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода -периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба, у Центру се реализује и стручноспецијалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке:

  • војностручна обука (тактичка обука , ватрена обука, правило службе и стројева обука),
  • физичка обука и
  • морал.

Трајање обуке:

Фаза основне обуке ( I фаза I периода - периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ основне обуке:

Основна обука је јединствена за све и за циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

ТРАДИЦИЈЕ

За дан јединице је одређен 15. октобар у знак сећања на дан када је српска војска ослободила Ваљево, 15. октобра 1918. године.

Центар наставља и негује традиције 5.  пешадијског пука Краља Милана, формираног 1883. године у Ваљеву. 5. пук био је у саставу Дринске дивизије и учествовао у свим ратовима које је Србија водила од 1883. до 1918. године.