Команда за обуку | Јединице Команде за обуку

Други центар за обуку

Други центар за обуку смештен је у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Формиран је 24. јуна 2011. преформирањем 4. центра за обуку.

Командант Центра је потпуковник Зоран Смиљанић .

МИСИЈА

Унапређење способности за извођење индивидуалне обуке, ради достизања стандарда индивидуалне обучености.
Унапређење услова за нарастање и развијање оперативних способности ратних јединица.

СТРУКТУРА

Други центар за обуку 

ЗАДАЦИ

  • основна обука војника на добровољном служењу војног рока
  • организовање и реализација курсева усавршавања професионалног кадра
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока  након завршених  фаза  основне и специјалистичке обуке.

ОБУКА

У Центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода -периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба, у Центру се реализује и стручноспецијалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке:

  • војностручна обука (тактичка обука , ватрена обука, правило службе и стројева обука),
  • физичка обука и
  • морал.

Трајање обуке:

Фаза основне обуке ( I фаза I периода - периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ основне обуке:

Основна обука је јединствена за све и за циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

ТРАДИЦИЈЕ

За дан јединице је одређен 15. октобар у знак сећања на дан када је српска војска ослободила Ваљево, 15. октобра 1918. године.

Центар наставља и негује традиције 5.  пешадијског пука Краља Милана, формираног 1883. године у Ваљеву. 5. пук био је у саставу Дринске дивизије и учествовао у свим ратовима које је Србија водила од 1883. до 1918. године.