Организација | Јединице Генералштаба Војске Србије

Гарда

Гарда je јединица Војске Србије, ранга бригаде, непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије. Намењена је  за обезбеђење виталних објеката система одбране и за војне почасти највишим страним, домаћим и војним званичницима.

За потребе Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије Гарда обавља послове из делокруга рада војне полиције и задатке из домена логистичког обезбеђења.

Командант Гарде је генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Јединица је стационирана у Београду.

ЗАДАЦИ

  • обука команди и јединица, обезбеђење њихове борбене готовости и планска употреба,
  • обезбеђење система веза и спровођење мера обезбеђења одређених личности када се налазе у објектима од посебног значаја за Вoјску Србије и одбрану Србије, а по потреби и у другим објектима,
  • непосредно организовање и извршавање војног протокола,
  • управљање резиденцијалним објектима
ГАРДА, ФОТО-ГАЛЕРИЈА

СТРУКТУРА

Гарда

НАОРУЖАЊЕ И ОПРЕМА

Јединице Гарде наоружане су свим врстама пешадијског наоружања у распону калибара од 7,62мм до 12,7мм.

За реализацију војнополицијских задатака јединица располаже специјалним возилима полицијским борбеним ВПБ М86, војноплицијском и заштитном опремом.

За извршавање задатака војних почасти и егзерцира Гарда употребљава почасне гардијске униформе и полуаутоматске пушке М59/66 посебно модификоване за почасну јединицу.

ОБУКA

  • Обука команди изводи се на нивоу Команде Гарде и команди батаљона кроз вежбе на карти, командно-штабне вежбе, вежбе без употребе јединица и бројна предавања и семинаре о најзначајнијим питањима из области одбране;
  • Колективна обука јединица Гарде организује се у теренским условима и обухвата гађања и вежбе на терену пешадијских, војнополицијских, јединица везе и логистичких јединица;
  • Физичка обука је посебно важна за припаднике Гарде. Изводе је сви, а састоји се од кондиционог вежбања, вежби за развој вештине, снаге и издржљивости, борења, као и спортских такмичења у војном вишебоју, стрељаштву, оријентирингу, атлетици и спортским играма;
  • Обука за војне почасти изводи се непрејидно у Гардијском батаљону, али ни осталим јединицама Гарде није страна. Обухвата увежбавања за бројне задатке војних почасти, као што су свечани дочек, полагање венаца и егзерцир;
  • Обука кандидата за професионалне војнике обухвата разноврсне програмске садржаје у зависности од специјалности за коју кандидати конкуришу. Најчешће се обучавају пешадинци и војни полицајци, а највише је гађања и тактичке обуке.
  • Обука војника на добровољном служењу војног рока организује се по потреби, у зависности од интересовања војника да постану професионални војници у Гарди. Углавном се изводи са већ обученим војницима кроз практичан рад на формацијским местима.
ИСТОРИЈАТ ГАРДЕ — ЕЛИТА ВОЈСКЕ

Гарда наставља традицију српских гардијских јединица дугу скоро два века.

Прва гардијска јединица у Србији формирана је на основу наредбе књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу. Од прве групе младића за Књажеву Гарду, њих седамдесет тројице, формирана је једна пешадијска чета, а већ првога дана сви кадети били су уписани и у гардијску школу зарад основног описмењaвања. Тако су, поред војног егзерцира и тактичких увежбавања, први гардисти учили читање, писање и рачун.

Осам година касније, 12. маја 1838. године, оснивање Гарде озакоњено је доношењем Указа од стране кнеза Милоша. Гарда је тада први пут примила званично војно обележје, и тај датум ће од тога дана бити златном срмом извезен на тробојној ленти на врху копља гардијске заставе.Гарда је 1883. године преформирана и преименована у Краљеву Гарду. Од тога времена, па све до данашњих дана командант Гарде је и ађутант шефа државе.

У Првом светском рату (19141918) припадници Гарде прошли су све важније битке и недаће српске војске и допринели њеном победоносном јуришу, од Солунског фронта до слободне отаџбине. Остаће заувек запамћено да су, у зиму 1915. и 1916. године, приликом повлачења према Грчкој, српски гардисти свог остарелог и оболелог краља на рукама пренели преко залеђених албанских планина.

Током Другог светског рата, 1. новембра 1944. године, од пратећег батаљона ВШ НОВ и ПОЈ формирана је Гардијска бригада Југословенске народне армије.

Садашња Гарда настала је преформирањем Гардијске бригаде у Гарду 30. новембра 2006. године.