Интервјуи
11.06.2011

Генерал Милетић: Заједнички одговор на безбедносне изазове


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић изјавио је „Танјугу“ да ће Стратегијска војна конференција за партнере почетком следеће седмице у Београду бити вероватно највећи овогодишњи скуп војних лидера у свету који ће разматрати одговоре на савремене безбедносне изазове и претње.

„Око 60 земаља света потврдило је да ће упутити своје војне делегације на ову конференцију коју организује Савезничка команда за трансформацију а чији смо ми домаћини“, рекао је Милетић.

Он је навео да ће учесници скупа из из различитих земаља света са свих континената донети јасну поруку својих држава и влада о опредељености за сарадњу.

Према његовим речима, то се односи на заједничко обучавање и образовање, „а све у циљу што адекватнијег заједничког одговора на актуелне и будуће изазове и претње“.

„У Београд ће допутовати високи војни представници држава чланица НАТО, земаља који су у програму Партнерство за мир, Медитеранском дијалогу, Истамбулској иницијативи као и представници контакт земаља попут Пакистана, Аустралије, Бразила, Новог Зеланда, Јапана и других“, рекао је он.

Милетић је истакао и да ће конференција бити добра прилика за размену мишљења, ставова и искустава о најважнијим актуелним питањима од стратегијског значаја за безбедност света

„Разговараће се о новим приступима развијању способности, будућем развоју партнерстава и заједничким активностима, као и о осигурању приступа глобалним заједничким ресурсима“, рекао је он.

Милетић је изразио уверење да ће разматрање тих питања пружити добру основу за проналажење правих одговора на савремене безбедносне изазове са којима се сусреће човечанство.

Према његовим речима, конференција је истовремено и један од начина да се искаже искрено опредељење наше државе за сарадњу „уз потпуно и недвосмислено уважавање наше војне неутралности“.

„По броју земаља, конференција ће бити већа од свих до сада одржаних ове врсте и то је добра прилика за Србију, посебно за Београд, да покаже свету свој космополитски дух и да су све приче о изузетној српској гостољубивости тачне и оправдане“, рекао је генерал Милетић.

Стратегијска војна конференција за партнере биће организована од 13. до 15. јуна у Београду.

Скуп ће у уторак, 14. јуна, званично отворити министар одбране Драган Шутановац, генерал Милетић и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абриел.

Иницијатива за организовање годишњих конференција покренута је 2006. године на самиту НАТО у Риги, а претходни домаћини су били Македонија, Норвешка, Албанија и Финска.

 

 

Email