Вести
21.11.2012

Вежба „Слободно небо 2012“ у ЦОПС-у


У Центру за обуку путем симулацијаб (ЦОПС) Генералштаба Војске Србије у току је реализација вежбе подржане рачунарским симулацијама „Слободно небо 2012“  Kоманде 204. ваздухопловне бригаде. Вежба је почела 19. новембра и трајаће до петка, 23. новембра.

То је шеста вежба реализована у ЦОПС-у, четврта у текућој години, али прва коју изводи једна команда вида Ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Такође, то је прва вежба ове врсте која је бригадног нивоа, што је чини двоструко значајном.

Команда одговорна за планирање вежбе је Команда ВиПВО, која је са тимом из ЦОПС у протеклих шест месеци планирала и припремала вежбу. Општи циљ вежбе је обука вежбајуће команде и командног кадра у потчињеном ланцу командовања у планирању и извођењу ваздухопловне операције а посебни циљ вежбе је упознавање припадника овог вида војске са ВПРС као новог модела практичне обуке у виду ВиПВО и са могућношћу симулацоног софтвера JCATS,  ради оптималног планирања будућих бежби команди јединица ВиПВО.

Вежба је подељена у две етапе, у првој се успоставља организација и непосредна припрема свих елемената на вежби, а у другој вежбајућа команда решава конкретне задатке у виртуелној ваздухопловној операцији.

Вежбом руководи потпуковник Саша Мијаиловић, начелник Одељења за обуку, Команде ВиПВО, а његов заменик је мајор Саша Аџић из ЦОПС-а.

Email