Вести
06.06.2012

Генерал Диковић на Форуму „To Be Secure“ у Будви


Генерал Диковић на Форуму „To Be Secure“ у БудвиДелегација Министарства одбране и Војске Србије, коју предводи начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић учествује на другом Форуму „To Be Secure“, који се традиционално одржава у Будви.

Овај безбедносни форум окупља високе званичнике, истакнуте универзитетске стручњаке из области безбедносне политике из 30 држава широм света, као и бројних међународних организација. Учесници тродневног форума расправљају о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности, као и изазовима глобалне економске и финансијске кризе.

Генерал Диковић је учествовао у дебати „Улога и ангажовање оружаних снага у ванредним ситуацијама“ заједно са вицеадмиралом Драганом Самарџићем, начелником Генералштаба Војске Црне Горе, и генерал-мајором Горанчом Котеским, начелником Генералштаба Армије Македоније. Том приликом указано је на начин организације и ангажовања војски у ванредним ситуацијама подсећајући на елементарне непогоде које су задесиле све три земље. Посебно је указано на неопходност али и квалитет координације активности између националних институција и државних органа у светлу ефикасног одговора и реаговања у извршавању ове мисије.

Генерал Диковић на Форуму „To Be Secure“ у БудвиДржавна секретарка Министарства одбране др Тања Мишчевић, која се налази у саставу наше делегације, учествовала је у дебати „Европа у суочавању са новим изазовима у спољној и безбедносној политици након економске кризе“.

Поред државне секретарке Мишчевић, у расправи је учествовала министарка одбране Црне Горе Милица Пејановић-Ђуришић, као и истакнути стручњаци са престижних институција које се баве изучавањем питања глобалне и регионалне безбедности. Више пута је поновљен значај регионалног окупљања и заједничког одговора на изазове са којима се свет суочава. Констатовано је да је још значајније спречити пролиферацију великог броја националних иницијатива и да је неопходно специјализовати се у областима од значаја за цео регион.

Поред учешћа у панелнима, Форум пружа и могућност састанака и размене мишљења о питањима уско везаним за савремене безбедносне изазове са којима се суочава и Република Србија.

Генерал Диковић је имао трилатерални сусрет на маргинама скупа са вицеадмиралом Драганом Самарџићем и генерал-мајором Горанчом Котеским.

Генерал Диковић на Форуму „To Be Secure“ у БудвиПоновљена је опредељеност за јачање регионалних одбрамбених односа и подршка развоју националних капацитета за обуку у којима би се могли обучавати и припадници војски земаља окружења. У том смислу похваљени су досадашњи резултати из обуке у Центру за усавршавање кадрова атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) у Крушевцу, Медија центру у Скопљу и обуке у зимским условима у Црној Гори.

Генерал Диковић сусрео се и са замеником команданта Савезничке команде за трансформацију генералом Мјечеславом Бинеком с којиме је разменио мишљења о концепту обуке у данашњим условима и њеном прилагођавању савременим безбедносним изазовима и захтевима. Генерал Бинек поновио је подршку развоја Центра за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу у регионални центар.

Email