Вести
10.07.2009

Председник Тадић и министри Шутановац и Дачић посетили Копнену зону безбедности


  Председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, са сарадницима, посетили су данас Копнену зону безбедности на административној линији према Косову и Метохији. Обилазак југа Србије започели су посетом касарни „1. пешадијски пук Књаза Милоша Великог“ у Врању, а затим су обишли пункт Жандармерије „Уши“, базу Војске Србије “Кадрова чука“ у Копненој зони безбедности и војну базу "Цепотина".

Обраћајући се представницима медија, током обиласка пункта Жандармерије, председник Србије је изјавио да је напад на припаднике Жандармерије код Лучана недвосмислено акт тероризма и напад на државу. Србија ће на овај терористички напад и евентуалне сличне нападе у будућности одговарати са стрпљењем, али и одлучношћу, поручио је председник Тадић и истакао да ће одговорни за напад у коме су рањена два припадника Жандармерије бити процесуирани као терористи.

Тадић је рекао да ће део одговорности за ситуацију на југу Србије морати да понесу и председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, али и међународна заједница која је одговорна за безбедносну ситуацију на Косову и Метохији.

Председник Србије је истакао да ће држава учинити све да заштити безбедност и стабилност на југу Србије. „Не једном припадници Војске и полиције помагали су грађанима југа Србије, независно од њихове националне припадности, и тако ће бити и у будућности“ рекао је председник Тадић и истакао да је сарадња полиције и Војске на овим просторима на високом нивоу.

Током обиласка базе“Кадрова чука“ председник Тадић је, након рапорта начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Милоја Милетића и команданта Четврте бригаде Копнене војске бригадног генерала Милисава Симовића, изјавио „да је јасно да је ситуација на овом простору стабилна, упркос повременим инцидентима“.

На крају посете, председник Тадић, са министрима, обишао је војну базу „Цепотина“ где су га министар одбране Драган Шутановац и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић упознали са достигнутим степеном изградње базе Цепотина.

Министар одбране Шутановац, том приликом, изразио је очекивање да ће војна база „Цепотина“ бити завршена до краја године и биће најмодернија у региону. Шутановац је приликом обиласка базе прецизирао да се она тренутно простире на 35 хектара, а да се планира њено проширење на додатних 65 хектара, како би могла да постане центар за обуку припадника мировних операција.

Капацитет базе "Цепотина" је хиљаду људи, вредност радова 1,6 милијарди динара, а до сада је уложено 900 милиона динара.
Email