Вести
02.11.2012

Делегације инжињерије, грађевинске и финансијске службе код генерала Бјелице


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица примио је данас делегације инжињерије, грађевинске и финансијске службе, поводом предстојећих празника.

Делегацију инжињерије предводио је пуковник Милорад Ђокић, заменик команданта Речне флотиле и председник Савета рода инжињерије.

Делегације инжињерије, грађевинске и финансијске службе код генерала БјелицеНа челу делегације финансијске службе био је пуковник Милош Милетић, начелник Одељења за финансије Генералштаба, а делагацију грађевинске службе предводио је пуковник Милан Сладоје из Управе за логистику Генералштаба.

Дан инжињерије обележава се 6. новембра. Тог дана 1865. године, у Кнежевини Србији, донет је Закон о измени и допуни Закона о уређивању војске из 1864. године, којим су понтонири и пионири издвојени из артиљерије и образују посебан род - род инжињерије.

Дан финансијске службе обележава се 8. новембра. Тог дана 1944. године, формирано је Финансијско одељење при Повереништву народне одбране, које је постало руководећи орган финансијске службе за целу НОВЈ. Истовремено у свим командама формирани су органи финансијске службе. На тај начин је финансијска служба, први пут у организацији војске правно конституисана као посебна служба.

Дан грађевинске службе обележава се 8. новембра Тог дана је Међународни дан урбанизма, који је Република Србија званично прихватила као Дан урбанизма. Улога урбанизма у војном грађевинарству види се у дефинисању и усклађивању узајамних потреба система одбране. Посебан значај и улогу ова област има у организацији простора унутар војних база, кроз дефинисање основних елемената инфраструктуре одбране, са аспекта функције, економије, естетике итд.

Email