Вести
20.06.2012

„Војни лекар на селу“ у копаоничким селима Стануловиће, Трешњица и Јелење


Само неколико дана после провођења акције  „Војни лекар на селу“ у селима Доње и Горње Мојсиње и Браљина, у општини Ћићевац, Команда за развој Расинске бригаде и Центар за обуку логистике исту акцију извели су јуче и у копаоничким селима Стануловиће, Трешњица и Јелење.

У овим најудаљенијим селима општине Брус прегледани су скоро сви мештани у својим кућама, пошто, нажалост, у овим дивним насељима живи само 17 старијих људи.

Санитетски тим Чете за обуку санитетске службе Центра за обуку логистике, који чине лекар поручник Давор Владимиров и медицински техничар старији водник Вељко Вељковић, ојачали су лекар специјалиста ветеринарске медицине капетан Тони Недељковић и организатори акције референт за цивилно-војну сарадњу у Команди за развој Расинске бригаде мајор Бранислав Митић и начелник Групе за цивилно-војну сарадњу у Центру за обуку логистике мајор Аца Трифуновић.

Акцији су се придружили представници општине Брус, предвођени Радованом Московљевићем, екипа Дома здравља из Бруса, активисти Црвеног крста на челу са секретаром Мирком Лопушином и геронтодомаћица Центра за социјални рад Јасмина Петровић.

У селу Стануловиће су војни лекари прегледали Радомира, Миљка, Љубинку и Душанку Вукашиновић и Косту Вукојичића, који су том приликом нагласили да је лепо што су војници дошли да им пруже помоћ по здравственим питањима.

Љубинка Вукашиновић наглашава да кроз село  често пролазе војници који обезбеђују Копнену зону безбедности и каже:

„Много су добри, питају нас да ли нас неко узнемирава, помогну да исечемо дрва.“

Радосија Тодоровић из села Јесење је, такође, захвална војницима и старешинама Друге бригаде Копнене војске који јој при патролирању донесу хлеба, док за акцију „Војни лекар на селу“ она, њен муж Стева и Радојко Тодоровић имају само речи хвале.

Јованка Јовановић из села Трешњица срдачно је дочекала припаднике војног санитета, што је, уосталом, била редовна појава током акције.

„Људи у овим крајевима имају уобичајене здравствене проблеме старијих људи, попут повишеног крвног притиска - каже лекар Давор Владимиров - мада, како немају близу лекара и превоз и како су препуштени сами себи, стање није лоше и они су радно способни и у овим годинама.“

По речима капетана Тонија Недељковића, некад је у копаоничким домаћинствима било и по стотињак оваца, а сада има мало крупне стоке, живина, неки пас.

„Постојећи сточни фонд - тврди капетан Недељковић - под надзором је стручних органа, редовно се спроводе профилактичке и противепизоотиолошке мере и нема заразних болести и зооноза.“

-Основни циљ акције је да се обиђу села у којима су старачка домаћинства и где нема младих људи. Ми смо и зимус, по великом снегу, допремали помоћ у ове крајеве, а сада овом акцијом желимо да помогнемо у здравственој заштити људи. Већина људи се обрадује када има прилику и да поприча са неким,  а нема сумње да саветодавни рад наших лекара и ветеринара има велики значај. Важно је и што смо се договорили да се у сарадњи са Црвеним крстом, укључимо у њихову акцију ’Викенд на селу‘, истиче мајор Бранислав Митић.

Лекари и медицински техничари Команде за развој Расинске бригаде и Центра за обуку логистике ће акцију „Војни лекар на селу“ наставити у септембру, када ће посетити села у општини Александровац. 

Email