Вести
01.10.2010

Србија добија савремени систем одбране


Министар одбране Драган Шутановац изјавио је данас Танјугу, поводом одлуке Владе о обустави обавезе служења војног рока од 1. јануара 2011. да Србија добија савремени одбрамбени систем са професионалном војском.

"Након десет година једно од највећих обећања ДОС-а се коначно материјализује и Србија добија савремени одбрамбени систем у коме ће Војска Србије бити потпуно професионализаована и стандардизована по најбољим светским стандардима а у односу на изазове ризике и претње који угрожавају безбедност грађана", рекао је он.

Министар одбране је истакао да се данас Србија "сврстава у онај ред земаља који имају саврему, модерну, јаку и брзу војску".

"Желео бих да честитам свима који су у томе учествовали, од министара који су били пре мене до данашњег колегијума, који је то урадио у последње две године", рекао је он.

"Чињеница да смо у последње две године успели да побољшамо статус припадника Војске Србије и да повећамо поверење међу грађанима нас је охрабрила да овај посао завршимо и пре рока", рекао је Шутановац.

Он је нагласио да је то урађено "имајући у виду да смо већ у септембру имали одзив од преко 98 одсто (регрута за служење војног рока) што је пре неколико година било незамисливо".

"Дубоко верујемо да ће у следећим годинама такође бити веома висок ниво оних који желе да добровољно служе војни рок и да на тај начин стекну одређена знања и вештине које не могу у цивилству", рекао је министар одбране.

Шутановац је додао и да је кадровским планом дефинисано да Министарство одбране и Војска Србије имају 36.000 припадника, као и још две хиљаде оних који ће бити на добровољном служењу војног рока.

На тај број додају се и полазници Војне академије којих је нешто мање од хиљаду, као и одређени број припадника војних и војно-доходовних установа које функционишу у систему одбране, рекао је он.

Влада Србије јуче је донела Одлуку о обустави обавезе служења војног рока којом је предвиђено да од 1. јануара 2011. на служење војног рока буду упућивани само они који то желе.

Влада је донела Одлуку о обустави обавезе служења војног рока и упутила је Народној Скупштини на разматрање, саопштено је после седници владе.

Обавеза служења војног рока у Војсци Србије обуставља се одслужењем војног рока последње партије војника упућене у 2010. години, наводи се у саопштењу.

Прецизира се да се то односи и на регруте који су заменили служење војног рока цивилном службом.

Од 1. јануара 2011. године, на служење војног рока биће упућивани само они који то добровољно буду желели.

Министарство одбране је 17. септембра, промоцијом спотова "Буди професионалац", званично започело кампању за завршетак професионализације наших оружаних снага.

Окончањем тог процеса, од идуће године, Србија ће добити ефикасне и модерне оружане снаге, које су по свим међународним искуствима, много ефикасније и рационалније од војски које се попуњавају путем регрутних контигената.

Email