Вести
17.08.2009

Обележена 88. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца


У цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи, уз државне и војне почасти, јуче је обележена 88. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца.

Крај саркофага прослављеног краља, у северној певници опленачке цркве, ловорове венце положили су представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, Министарства рада и социјалне политике, општине Топола, представници породице Карађорђевић, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Средње школе „Краљ Петар Први“ у Тополи.

Организатори комеморативне свечаности били су Сектор за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике, Министарство одбране и Задужбина „Краљ Петар Први Карађорђевић“ из Тополе.

Краљ Петар Први Ослободилац био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза, тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Умро 16. августа 1921. године у Београду, а сахрањен је у Цркви Светог Ђорђа на опленцу у Тополи.
 

Email