Вести
20.07.2011

Командант Oдбране Краљевине Данске у посети Републици Србији


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић састао се данас са командантом Одбране Краљевине Данске генералом Кнудом Бартелсом, који борави у дводневној посети Србији.

Током разговора, генерали су оценили да је билатерална војна сарадња између Војске Србије и Оружаних снага Краљевине Данске добра, да је у успону, посебно у неколико последњих година, али и да има простора и интереса за њено даље унапређење.
 
- Ова посета ће, сигуран сам, допринети даљем унапређењу сарадње Србије и Данске, рекао је генерал Милетић, нагласивши да је у целокупном реформском процесу Министарства одбране и Војске Србије Данска била велики савезник и пријатељ који  је у сваком моменту пружао подршку.

- Посебно је развијена сарадња у области ваздухопловства. Имамо активну помоћ Данске, и стручну и финансијску, у развоју капацитета Службе трагања и спасавања и безбедности летења, за шта је Данска издвојила око 600.000 евра. Уз подршку Данске прва смо земља региона која је постала пуноправни члан организације за сателитско позиционирање субјеката у невољи. Данска је један од значајнијих донатора за Министарство одбране и Војску Србије. Од 2004. година донирала је 3,2 милиона евра, а највећи део средстава, осим оних који су издвојени за потребе нашег ваздухопловства усмерен је на пројекте PRISMA, PELT и развој цивилно – војне сарадње. Данас ће у Команди ваздухопловства бити потписан Протокол о донацији цистерни за опслуживање војног ваздухопловства – истакао је генерал Милетић, напоменувши као значајне и сарадњу у области обуке за учешће у мултинационалним операцијама, школовање кадра логистике, цивилно-војних односа и учење енглеског језика.

Захваливши генералу Милетићу на позиву за прву посету Београду, командант Одбране Данске  истакао је да је посета за њега привилегија јер између Оружаних снага Данске и Србије постоји изузетно добра сарадња.

- Искористио бих ову прилику да изразим задовољство и честитам начелнику Генералштаба ВС на успеху у трансформацији Војске Србије. Моја земља је спремна да подржи Србију да се придружи Европској Унији, и веома смо задовољни што имамо прилику да проширимо нашу сарадњу у оквиру програма Партнерство за мир. Србија је највећи војни партнер Данске у Европи, који није у НАТО – рекао је генерал Бартелс у обраћању новинарима и позвао начелника Генералштаба Војске Србије у узвратну посету Данској, са циљем даљег продубљивања добрих односа две војске и две земље.

Генерал Бартелс је по завршетку састанка са генералом Милетићем одржао предавање у Центру за мировне операције, а затим је у малој ратној сали Старог генералштаба разговарао са државним секретаром Игором Јовичићем. Државни секретар Јовичић је, том приликом, уручио војну спомен медаљу изасланику одбране Краљевине Данске потпуковнику Сорену Кнудсену.

Током посете Београду Бартелс је обишао и Команду Ваздухопловства и ПВО, где је потписан протокол о донацији Краљевине Данске Министарству одбране и Војсци Србије. Протокол су потписали амбасадор Краљевине Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен и командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак.

Командант Одбране Данске током боравка посетиће и Оперативни центар Ваздухопловства и ПВО, Специјалну бригаду, Војни музеј и Музеј југословенског ратног ваздухопловства.

Погледајте фотогалерију!

Email