Вести
08.06.2011

Заједничка тактичка вежба „Олујни ветар 2011“


На полигону „Чента“ данас је одржано заједничко тактичко увежбавање припадника Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије „Олујни ветар 2011“. У вежби су учествовале јединице 204. и 98. ваздухопловне бригаде са авионима орао, супергалеб, МиГ-29, Ан-26, хеликоптерима Ми-8 и газела и јединице 250. ракетне бригаде за ПВД са ракетним системима нева и куб, уз подршку 126. бригаде ВОЈИН са радаром ТПС-70.

Циљ вежбе био је унапређење обучености команде и јединица ВиПВО у процесу оперативног планирања, организовања и извођења операција у ваздухопловној подршци снагама Копнене војске.

Вежби су присуствовали државни секретари у Министарству одбране др Зоран Јефтић и Игор Јовичић, директор Инспектората одбране генерал-потпуковник Петар Радојчић, командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак и начелници управа Генералштаба Војске Србије.

Честитајући командантима и комплетном саставу јединица на успешноj реализацији вежбе, државни секретар др Зоран Јефтић је рекао: - Присуствали смо реализацији планских активности обуке која ће своју кулминацију имати на ракетном полигону Шабла у Бугарској, у августу ове године. После дужег времена ВиПВО улази у практичан ритам извођења вежби и верујем да ћемо у Шабли поновити прошлогодишњи завидан успех када смо имали скоро стопостотан учинак, нагласио је Јефтић.

- Данас смо присуствовали реализацији вежбовних активности на нивоу вида ВиПВО које ће у следећих неколико месеци учествовати на сличним активностима на нивоу Војске Србије, као и на најважнијој активности, на ракетном полигону Шабла у Бугарској. У овој вежби ангажоване су јединице ранга батаљона, дивизиона и ескадриле. Прелиминарна оцена је да је вежба прошла врло добро, а коначну анализу ћемо урадити у данима који следе, рекао је бригадни генерал Ранко Живак наглашавајући да су залагање и мотивација свих ангажованих припадника били на највишем могућем нивоу.

Погледајте фотогалерију.

 

 

Email